Offcanvas top

Jídelní sety: Objevte radost ze stolování

Co je oproti minulým sezónám jinak? Pomalu ustupuje kuchyně jako místo určené k jídlu a mnoho architektů vnáší do svých návrhů koncept moderní jídelny. Ten stojí na předpokladu, že lidé toužící po jedinečných prostorách vyhledávají možnost strávit čas s ostatními, spíše než rychlé a neformální stravování. Vyhraďte si v době nabitých diářů ten největší luxus: Čas pro své blízké. Nejenže se budete bavit, ale položíte i základ své psychické pohodě, pro kterou jsou pevná pouta s okolím nezbytná.

Jídelní stůl jako základ

Představa jídelny je v něčem o mnoho vznešenější, než představa rychle snědené večeře někde v rohu kuchyně. Jídelna totiž není jen místem k jídlu, ale místem, kde se oslavuje společný čas. Při plánování interiérů se rádi inspirujeme národy, které povýšily čas strávený u jídelního stolu na umění žít a vězte, že na tom něco je. Z vizuálního hlediska je dobře navržená jídelna způsob, jak ukázat, že máte styl a záleží vám na vaší pohostinnosti. Nejedná se přitom o žádnou velkou vědu. Pokud nedisponujete samostatnou místností pouze pro tyto účely, nic vám nebrání trochu zahýbat se zaběhlými stereotypy a vykouzlit důstojný jídelní prostor v kuchyni, obývacím pokoji, či na jejich pomezí – mnoho staveb dnes vzniká spíše jako větší volná plocha namísto rozsektorované série místností. Plus pro vás a vaše záměry!

stoly z masivu

Pro řešení menší jídelny také vznikly rozkládací jídelní stoly. Vybíráte-li prémiový nábytek, bonusem je, že kvalitní rozkládací stoly jsou dokonale dotažené, vypadají luxusně v obou polohách a rozkládání a skládání bývá jednoduché a intuitivní. Například Eliot Drive nebo geniálně rafinovaný Artistico Consolle jsou ukázkami moderní generace rozkládacích stolů. Inspirovat se můžete také chytrými tipy pro vybavení menších bytů a prostor.

TIP CARELLI: Zároveň dodáváme, že pokud stavbu svého vysněného domova teprve plánujete, doporučujeme zahrnout výběr nábytku přímo do plánování půdorysu. Ušetří vám to spoustu pozdějších komplikací.

Ta správná jídelna, která poslouží jako místo pro příjemná posezení a pozvedne radost z jídla o úroveň výš, nepodléhá žádným zásadním pravidlům. Stačí vám prostor pro jídelní stůl a židle. Dobrou radou je vybrat takový stůl, u kterého bude dostatek místa pro komfortní sezení. Velký jídelní stůl v sobě navíc nese cosi slavnostního a dává vědět, že vám na ostatních záleží. Jakkoli prostřená tabule působí luxusně, a to i v případě, že se bude jednat jen o trochu vína, křupavý chléb a výběr sýrů. Máte-li prostor, volte velký stůl a uvidíte, kolik radosti vám přinese.

Jídelní stůl se vyplatí vybrat pečlivě a volit kvalitní. Díky tomu, že se jedná o větší kus nábytku, se takřka automaticky stává dominantou prostoru. Zároveň se jedná o poměrně vytížený typ domácího vybavení, proto se nedoporučuje dělat kompromisy v materiálech. Na výběr je několik možností.

Styl bydlení a vaše preference

Vdechněte své jídelně eleganci designovým jídelním stolem, například s keramickou deskou. Ta pomalu, ale jistě dobývá srdce všech, kterým záleží jak na praktických vlastnostech, tak na mimořádné estetické formě. Keramické stoly jsou dostupné v mnoha tvarech a velikostech a výhodou je především příjemný povrch a vysoká odolnost. Často je povrch kombinován s dalšími ušlechtilými úpravami a materiály a například se stoly, jako jsou Giano, či Planer Keramik jednoduše vytvoříte efektní prostor pro milá setkání.

Milujete-li dřevo, jídelní stůl z masivu doplněný o kožené židle je kombinace, které se nikdy nebude možné nabažit. Zůstávají na trhu s kvalitním nábytkem stálicí a nemusíte je zavrhnout ani v interiérech, které se již pyšní dřevěnými prvky. Vždy lze najít cestu, jak na to, aby se jednotlivé dekory a barevné tóny v jídelně netloukly navzájem. Designérským tipem je zvolit například tmavé dubové stoly, kterým obzvláště svědčí vztah s ušlechtilým povrchem prémiové kůže židlí. Hledat můžete mezi podobnými kusy, jako je Skorpio Wood od Cattelan Italia.


luxusni jidelni stul
Býváte okouzleni interiéry ve stylu art deco? Bingo. Ty se ve svých střízlivějších variantách vrací na výsluní. V případě jídelních setů tak ukazují lesk zlatých časů zejména v podobě oválných jídelních stolů, ale i kulatých. V současnosti pravděpodobně nejvyhledávanější jsou lehce oválné desky stolů se zaoblenými hranami. Pokud se nemůžete rozhodnout, máme pro vás dobrou zprávu ze zákulisí. V Carelli si zakládáme na dokonalé personalizaci nábytku na míru vašim představám. Pokud se vám zalíbil například některý z moderních jídelních setů, ale rádi byste něco trochu jinak, neváhejte se nám ozvat. Těšíme se na vaše originální návrhy a většině z nich umíme vyjít naproti.
Styl moderního art deco sluší zejména větším místnostem s vyššími stropy a elegantně je doplňují zejména lehčí designové židle s kovovými, či dřevěnými nožkami. Je to zároveň styl, který sám o sobě odkazuje k éře oslav a krásy a dekorování jídelny v tomto stylu vám poskytne čistou radost: Lustry, dekorativní zrcadla, trochu zlaté barvy, broušený porcelán a světlo svíček – to vše lze kombinovat v novodobém stylu a vytvořit noblesní jídelnu, která se stane symbolem kvalitně stráveného času pospolu. Líbil by se vám třeba Universe?

Vyvážit mnohdy stresující dny nevšedními večery vás nebude stát více, než trochu plánování a pozornosti navíc, ale efekt na váš život bude nedozírný. Schválně – naplánujte si jídelnu zcela podle svých představ, pořiďte si pěkné nádobí, několik servírovacích podnosů, designové osvětlení a nechte ostatní členy domácnosti, aby přispěli svou invencí a vybrali detaily, jako jsou příbory, doplňky, či ubrousky. Vytvořit příjemnou a působivou atmosféru můžete také pomocí servírovacích stolků, blízko umístěného krbu, stmívačů, či vestavných otočných podnosů Lazy Susan, které okouzlí každou návštěvu napříč všemi věkovými kategoriemi.