Offcanvas top

Typy kůže a jak vybrat tu kvalitní?

Jak vybrat sedací soupravu přesně pro vás a vaše potřeby? A jak se vlastně zorientovat v nabídce kožených pohovek, když se u každé píše, že je to ta nejlepší na světě? Přinášíme vám praktický přehled, který pomůže najít ta správná rozcestí v cestě nejen za luxusní koženou sedačkou.

Druhy kůže

Zde je zásadní uvést, že jednu z nejužitečnějších informací o kožených produktech obecně získáme, když se zaměříme na to, z jaké části - tedy z jaké „vrstvy“, je výrobek zpracován. Není to zase taková věda – můžete si představit jako analogii lidskou pokožku, která má rovněž několik vrstev. Jde v zásadě o dokonalý přírodní materiál, protože každá vrstva má svou přirozenou funkci a charakteristiku a právě tyto vlastnosti lze v případě koženého nábytku optimálně využít.


·       Full-grain leather je typ přírodní kůže, který se získává ze svrchní vrstvy zvířecí pokožky. Sám od sebe je vybaven tenoučkým ochranným filmem, který chrání kůži a její přirozenou krásu. Často se na ní vyskytne drobné škrábnutí, ohyb, či optická nerovnost v jejím reliéfu, nic z toho ale nesnižuje její kvalitu. Naopak. Jedná se o přírodní materiál, neočekáváme tedy umělou dokonalost a ceníme si jí pro jiné atributy. V tomto případě je to až neuvěřitelná odolnost – pochází z té části zvířete, která je také v přírodě vystavena všem okolním vlivům. Je zvyklá něco vydržet a hodí se na kožená křesla a sedačky, které rovněž musí obstát v rušné domácnosti. Její předností je také jemnost a až hedvábný pocit při dotyku. Obvykle jsou ty nejkvalitnější kusy právě fullgrain a zpracovávají se i do podoby nubuku. Více o tom, co je to nubuk, se dozvíte zde
 
·       Top grain leather je také velmi kvalitní typ kůže, rovněž vyroben ze svrchní vrstvy zvířecí kůže a označuje stav, kdy byl její povrch upraven nějakou úpravou. Na pohled i dotyk je ještě hebčí, než klasická full grain kůže, může být nepatrně tenčí (obvykle 0,9-1mm) a díky své povrchové úpravě mohou být obecně méně viditelné nedokonalosti, kterých si ceníme na full grain kůži. Její struktura je hladká a pevná, také vhodná pro rušné prostory a obecně je snad nejodolnější. Pokud ale tušíte, že může dojít k výraznějšímu defektu (děti, zvířata…), při hlubším vrypu je takový defekt spíše vidět na top grain kůži, než na full grain kůži.
 
·       Split leather a Genuine leather odkazuje často k nekvalitní kůži. Split leather, neboli česky štípenka, pochází ze spodnější části zvířecí kůže, která nedisponuje vlastnostmi, pro které se pořizují sedací soupravy z pravé kůže. I označení „genuine leather“ bývá zrádné. Obrat „genuine“ v překladu znamená „originální, pravý“, tedy se může zdát, že je vše v pořádku. Bohužel tomu bývá často naopak – sice teoreticky lze narazit na kvalitní produkt s tímto označením, ale výrobce, který pracuje s kvalitní kůží, patrně většinou ví, s čím přesně má tu čest a pravděpodobně by třeba full grain leather nedegradoval nálepkou „genuine leather“. Často nám tento termín neudává prakticky žádnou informaci – není jasné, o jaké zvíře se jedná, z jaké jeho části a často se jedná o nekvalitní zbytky, které se po rozemletí míchají například s lepidlem a papírem. Na povrch se pak lisuje „zvířecí vzor“, či se natře silnou vrstvou barviva, aby se zakryl celkově nekvalitní materiál. Na tyto materiály doporučujeme zkrátka zapomenout. Například designová pohovka může vypadat dobře na obrázku, ale ve skutečnosti se zcela jistě brzy začne loupat a trhat, nebude ani odolná, ani dobře čistitelná a vlastně ani nijak ošetřitelná.
Ani eko kůže není nutně zárukou kvalitního materiálu. Může odkazovat k absenci živočišného produktu, nicméně syntetická sloučenina s nevalnými vlastnostmi nemusí být vůbec dobrý nápad. Pokud je ale řeč o eko kůži v tom smyslu, že se při zpracování pravé kvalitní kůže postupuje udržitelně, dáváme rozhodně palec nahoru. Ostatně, mnoho výrobců z naší nabídky tyto postupy již do svých výrobních procesů začlenilo. 

Typy povrchové úpravy kůže


·       Anilinová kůže je výrazně jemná a kvalitní. Nechává zazářit právě přírodní charakter kůže a sedačka nebo kožené křeslo s anilinovou úpravou je měkké, kůže je silná, poddajná. Při opracování kůže se využívá vlastností olejů a barvení probíhá tak, aby barevný tón kůží prostoupil, ale nezměnil její povrch. Jako vše krásné, vyžaduje určitou péči.
 
·       Semi anilin odkazuje k tomu, že se jedná o kůži, jíž jsou barevné tóny rovněž dodány prostoupením barvou, ale přidává se i barevná pigmentace. Je tak většinou barevně sytější, ale nemění kvalitu kůže. Zároveň je ještě o něco robustnější, než kůže anilinová a snáze odolává vystavení světlu či teplu. Údržba kůže typu semi anilin není nijak náročná, je ale občas potřeba se jí věnovat.
 
·       Lakovaná kůže patří v tomto rozdělení mezi nejvýraznější úpravu kůže – přidává se nejvíce barviva a překrývá se přírodní vzhled kůže. Pokud toužíte po co nejvíce přírodní kůži i s jejími ctnostmi, v tomto případě není příliš vhodnou volbou. Používá se často na štípenku a „genuine kůži”.

TIP: Přečtěte si, zda je pravdou, že je kůže luxusem pro každého.

V Carelli Praha je kůže naší srdcovou záležitostí. To již ale asi víte. Naše zboží pečlivě prověřujeme a vybíráme pro vaše domovy ty nejprémiovější kusy. Kožený nábytek
je za nás tou nejlepší investicí – investicí do kvality, pohodlí i do budoucnosti.