Offcanvas top

Nubuková kůže: Nekonečně hebká, neskutečně odolná.

Když přijde na výběr nábytku, který má vydržet, nejlepší radou je investovat do kvalitních kusů, které projdou zkouškou času na výbornou. Nejenže díky nim vytvoříte nádherný domov, ale v průběhu let se vám tato investice vyplatí i finančně. V následujícím článku představujeme nubuk a vše, co jste o něm možná nevěděli.

Nubuk jako symbol luxusu

nubuk

(Zdroj obrázku: Katalog Gorini, model Conchiglia)

Slovo nubuk je odvozeno od  termínu “new buck” a původně se tak označovala broušená jelení kůže. Dnes se nubukovou kůží označuje způsob zpracování kvalitní pravé kůže. Vrchní kůže (často se setkáte také s označením full-grain leather) se brousí a leští, aby vytvořila měkkou, sametovou strukturu. Je vyrobena z vnější vrstvy zvířecí kůže a má vzhled podobný semiši. Je to rafinovaný vlk v beránčím rouše – jeho jemný povrch je jen mimikry. Je totiž, na rozdíl od semiše, velice odolný.

Jednou z nejlepších vlastností nubukové kůže je nenapodobitelný luxusní pocit, který umí dořát. Dosahuje se jej poměrně náročným procesem výroby. Má ale co nabídnout: Pružná textura je na dotek měkoučká a poskytuje pocit požitku, kterému se syntetické materiály jednoduše nemohou vyrovnat. Disponuje také nenapodobitelným přírodním vzhledem, který poznáte na první pohled. Je proto ideálním materiálem pro výrobu prémiových produktů nejen ve výrobě nábytku, ale také v oděvním a obuvnickém průmyslu.

Dalším pozitivem nubuku je jeho prodyšnost. Často se z něj vyrábí například obuv do hor, která je podrobena nejedné zkoušce rezistence. Narozdíl od syntetických materiálů, které mohou zadržovat teplo a vlhkost, nubuková kůže umožňuje cirkulaci vzduchu, a udržuje tak chlad a pohodlí. To hovoří za mnohé i v souvislosti s použitím v nábytkářství. Komfort křesla nebo sedací soupravy je z velké části zajištěn právě jejich materiálem a jeho termoizolačními vlastnostmi.

nubuk kůže

(Zdroj obrázku: Katalog Italia Lounge, model Armonia Modulare)

Péče o nubuk

Je to přepychový a vděčný materiál, který díky své houževnatosti vydrží leccos včetně poškrábání, polití a celkovému opotřebení. Jak se starat o nubuk? Důležitá je, jako u všech ostatních kožených povrchů, impregnace. Ta zjistí, že v případě menšího karambolu s jídlem či pitím povrch jen snadno otřete, či odstraníte vnější nečistoty. Nubukovou kůži je také třeba pravidelně ošetřovat speciálními, na nubuk určenými prostředky, které odvrátí vysychání. Je-li kůže promazávána, dostává se jí elasticity a zabráníte tak případnému praskání a náchylnosti k protržení.

Mezi relativní nevýhody nubukové kůže může patřit její vyšší pořizovací cena, proto není dostupná pro každého. Zároveň, protože se jedná o přírodní materiál, čištění zásadnějších nečistot může být problematičtější, než třeba u látkového potahu.

Jedná se však stále o vysoce prémiový materiál, který dodává nábytku nadčasový, klasický dojem a poskytuje radost z každého dotyku. Pro ty, kteří jsou ochotni investovat do kvality, je však nubuková kůže skvělou volbou. Zajímá vás, jak se vyznat i v dalších typech kůže a ostatních materiálech? Pak vás nasměrujeme na náš článek Typy kůže a jak vybrat tu kvalitní.

CARELLI TIP: Většinu produktů z naší nabídky lze přizpůsobit v mnoha ohledech, tedy i co se materiálu týká. Kontaktujte nás a rádi pro vás najdeme možnosti nábytku s nubukovým povrchem.

typy kůže

Nubuk lze díky jeho vlastnostem barvit do stovek různých odstínů.