Offcanvas top

Interiéry v sídle Googlu

Ne nadarmo se podle různých anket stala práce v Googlu vysněným zaměstnáním současné generace. Google se totiž snaží vytvořit pro své zaměstnance ideální prostředí pro kreativní činnost. Toto prostředí vzniká především díky práci skvělých designérů. Nejlépe je to vidět na hlavním komplexu v High Mountain California, kterému se přezdívá Googleplex. V podstatě jde o malé městečko tvořené mnoha budovami, které obsahují všechno, co by mohl zaměstnanec potřebovat. Každá budova má svou specifickou osobnost, které je přizpůsoben celkový design. Uvnitř těchto budov můžete mít problém určit, jestli se zrovna nacházíte v kanceláři, nebo v zábavním parku. Nábytek rozhodně netvoří obligátní duo ergonomické židle a kancelářského stolu. Naopak, designový nábytek zde dostává nový rozměr: Vše, co může práci obohatit o kreativitu i nezbytný relax, je vítáno.

Další ze zajímavostí je, že centra Google obsahují jen velmi málo uzavřených místností.  Nejčastěji se zde pracuje v otevřených prostorách plných různých druhů pohovek, křesel i houpacích sítí. Vše je vyvedeno v kontrastních hravých barvách, které navíc doplňují bizarní designové prvky, jako lávové lampy, nebo sochy dinosaurů. Zdá se vám to příliš? Pak si představte ještě skluzavky nebo hasičské tyče propojující jednotlivá patra. Ruku na srdce, opravdu je to příliš, nebo je to vlastně úplně skvělé?  Dokonce se zde nachází i obrovský bazén s barevnými míčky! Designérům z Camenzind Evolution, kteří stojí za celým konceptem, pravděpodobně hravost nechybí.

 Kromě kreativního designu si zde pracující zaměstnanci užívají i spoustu dalších výhod. Dvacet čtyři hodin denně je přístupno několik restaurací, kde může člověk ochutnat různé kuchyně světa, zcela zdarma – či chcete-li, jako perfektní zaměstnanecký benefit. Stejně tak jsou přímo v komplexu přístupné i tělocvičny a fitcentra. Každý pátek se čepuje pivo a víno pro všechny, aby se kolektiv socializoval. A doprava? Z blízkého San Francisca zaměstnance vozí moderní autobusy. Výhod je vlastně tolik, že se do průměrného článku nevejdou.

Kalifornie nicméně není jediným místem, kde Google sídlí. Na světě je asi sedmdesát kanceláří této společnosti a všechny mají podobné zázemí a design jako hlavní sídlo v High Mountain. Spojuje je především otevřenost prostředí a výrazná barevnost, ale platí, že každá kancelář je něčím originální. Často se používají regionální prvky, například v londýnském sídle najdeme typické červené telefonní budky, zatímco ve švýcarském Curychu jsou zase odpočinkové kóje v podobě kabin alpských lanovek.

Zdá se, že takové pracovní prostředí má opravdu pozitivní vliv na výkony zaměstnanců. Google není jediná společnost, která se snaží dopřát svým zaměstnancům to nejlepší. Z úspěchu Googleplexu je jasné, že se podobný přístup vyplácí, a tak se jím inspirovali i jinde. Například pracoviště Facebooku v kalifornském Palo Altu byly postaveny přesně podle návrhů zaměstnanců. Výsledkem je prostor individuálních kanceláří, které jsou všechny navzájem propojené v duchu symboliky sociálních sítí.

clanek - google 2

Podobná pracoviště bývají zvláštním spojení dostupného jednoduchého nábytku a luxusních designérských kousků. V sídle Facebooku najdeme kancelářská křesla Charlese Eamese pro Vitru z roku 1958 nebo pohovku Alcove s vysokými opěrkami, navrženou bratry Bouroullecovými v roce 2006.  Právě experimentování a spojení zdánlivě neslučitelných věcí je typické pro tyto kreativní kanceláře budoucnosti. Zatím se jim daří mezi firmami vytvářejícími software, ale podobných trendů už se dočkáváme i v jiných tvůrčích odvětvích.

Koncept nábytku vytvářející výjimečné pracovní prostředí má v našem porftfoliu své místo například díky značce DVO. Zajímá vás? Pak si přečtěte více zde.