Offcanvas top

Mramorový stůl vs. keramický

Imitace mramoru, nebo ten pravý?

mramorový obklad
© Cattelan Italia

Mramorové konferenční stolky pronikly jako noblesní ikony do vznešených domovů, pokojů a zahrad již dávno. Vysoce ceněná přírodní surovina se odnepaměti těžila
a zpracovávala do podoby antických sloupů, soch, či jednoduchých solitérních kusů nábytku. Viktoriánská éra o něco přeformulovala jeho pojetí a mramorová deska menších, ale i větších stolů se stala vyjádřením určitého statutu. Mohlo by se zdát, že starověká božstva seslala lidem mramor s hlavním cílem - oslnit. Není ale jen oslnivý, tento kámen je obdivován pro svou energii, neopakovatelnost každé kresby a příběh. Ani mramor totiž nebyl na počátku mramorem - skládá se z minerálu kalcitu či dolomitu, které vlivem metamorfózního procesu společně s vápencem vytvořily charakteristickou krystalickou strukturu a miliony neopakovatelných obrazců vykreslených vnitřním žilkováním. Ty jsou totiž tak unikátní, jako lidské otisky prstů - žádné dvě na světě nejsou stejné.

marmo
© Ditre Italia, stůl s mramorovou deskou Pillar 

Druhy mramoru 

Většinou se tento ušlechtilý kámen pojmenovává po místech jeho těžby a věřte, že nám příroda připravila opravdu širokou škálu: Existuje jich kolem dvou set! Mezi nejznámější druhy patří: 

  • Makranský mramor (také Makrana) je velmi světlý a ušlechtilý mramor pocházející z Indie. Víte, že je z něj postaven například slavný Taj-Mahal? Má také jedno zajímavé prvenství - jeho odolnost proti prosakování vodou je nejvyšší ze všech druhů mramoru. Zároveň si díky vysokému podílu uhličitanu vápenného velmi dlouho drží světlou barvu, což z něj dělá materiál vhodný pro použití na desce jídelního stolu a na kuchyňské lince.
  • Carrara a Calacatta jsou dva druhy pocházející z různých částí Itálie. Oba se vyznačující světlou, bělavou barvou a jemnějším žilkováním. Nečekejte od nich dramatickou estetiku, ale spíše delikátní dotyk luxusu. Bílý kararský mramor patří jednoznačně mezi nejdražší volbu ze všech.

  • Rosso Alicante (nebo také Rojo Alicante) je cihlově červený mramor se světlým žíháním. Jeho španělský původ dodává prostorům sebevědomý ráz a často zdobí i exteriér - mozaiky, fontány či designové bazény. 

  • Verde Mare má překrásnou barvu od zelené, přes tmavě olivovou, až po lehce tyrkysové moře. Má trochu jiné složení - jeho základem je serpentinit (také hadec) a pochází z Itálie. Jeho sekundární barva, tedy barva žilkování, je bílá až šedá a své místo často najde, pokud si někdo přeje mít mramorovou koupelnu. 

  • Antigua, nebo také Green Antigua, se těží v Íránu a je světlejší, než Verde Mare. Může mít světle zelené až jemně citronové tóny a vyznačuje se hustým protkání světlejšími žilkami.

  • Palissandro je sofistikovaný po italsku a jeho tóny jsou bílé, šedé nebo béžové. Často se z něj vyrábí mramorové parapety, vnější obložení krbů nebo mramorové schody. Žilkování vytváří delší, jakoby rovnoběžné pruhy a lze najít kusy, kde je téměř neznatelné, ale i ty, které šokují svou expresivní abstrakcí. 
    Desert Pink Marble pochází z Řecka a často se v jeho růžových tónech objevuje síťové světlé žilkování. Vhodný je pro interiér i exteriér a obzvláště působivý je jako obklad bazénu. Připomíná červánky a nádherně vypadá i jako interiérový obklad nebo materiál pro dekorace.

Nevýhody mramoru

Cena mramoru bývá to první, co se člověku vybaví, když se dostatečně vynadívá na toto přírodní umění. Vysoká cena nutně neznamená nevýhodu, ale přirozeně se jedná o prémiový produkt, jehož cena může odradit. Jedná se samozřejmě i o skvělou investici - v interiéru není tak náchylný k poškození a jeho použití je vždy stoprocentně efektní. 

Relativním mínusem je také to, že se jedná o měkčí kámen. Není křehký, ale je poměrně náchylný k vrypům a oděrkám. I když se většinou brousí do vysokého lesku, čímž se o něco zmírní přirozená pórovitost kamene, stále je možné jej poškodit a jeho velkým nepřítelem je olej a mastnota obecně. Již vzniklé defekty je však možné jednou za čas ošetřit citlivým broušením mramoru. Pokud zvažujete mramorovou desku jídelního stolu, kvalitní značky jako Bontempi Casa nebo Cattelan Italia nabízí speciální povrchovou úpravu, která významně oddálí poškození tohoto božského materiálu, proto jej nezavrhujte. Přeci jen, pokušení dotknout se této krásy při každém pohledu zůstává stále velkým lákadlem. 

keramik
© Cattelan Italia

Alternativy mramoru

Jestliže jste se zamilovali do přepychového pocitu, který mramor vyvolává, existují i další alternativní volby. Doporučujeme vyhnout se jakýmkoliv nekvalitním imitacím a prohlédnout si prémiové keramické a sklokeramické desky stolů. 

cattelan italia
© Cattelan Italia, model Scott

Umělý mramor má téměř vždy tu nevýhodu, že vypadá tak trochu jako chudý příbuzný. Naproti tomu, keramické a sklokeramické stoly jsou obdařeny půvabem zcela srovnatelným s mramorem a poskytují ještě něco navíc. Nabízí větší odolnost proti poškrábání, oděrkám a nárazům, ale snesou bez následků i větší znečištění a čištění běžnými čistícími prostředky. 

Materiály s mramorovým efektem autenticky napodobují vzhled přírodního kamene - barvami, žilkováním a povrchovou úpravou. Ta může být lesklá, matná nebo tzv. kartáčováná vytvářející dynamičtější a rustikálnější efekt. 

Značka Bontempi Casa používá nejčastěji na desku jídelních stolů SuperCeramic a SuperMarble - inovativní a jedinečné materiály, které si berou to nejlepší z estetiky mramoru a vytváří jeho funkční variantu. 

keramická deska stolu
© Bontempi Casa, model Bach 

V portfoliu Cattelan Italia se zase můžete kochat stoly s keramickými deskami, které nabízí také vysoce odolný a moderní potenciál těchto povrchů. 

Cattelan Italia
© Katalog Cattelan Italia, model Lancer Keramik 

A pokud jste otevřeni opravdu inovativním řešením, které je mramorem také inspirováno, dejte šanci i sklu. Deska stolu z kvalitního tvrzeného skla je potištěna speciální, patentovanou technikou Crystalart. Ta je moc pěkným kompromisem, pokud toužíte po skleněném jídelním stole, ale rádi byste svému interiéru poskytli nějaký neotřelý prvek. 

marble
© Cattelan Italia, model Tyron Crystalart

luxusní skleněný stůl
© Cattelan Italia, model Tyron Crystalart