Offcanvas top

Pantone barva roku 2024 a jak jí to sluší v interiéru

Barvy roku 2023 byly obecně o mnoho zářivější, než let předchozích. A to nejen v přeneseném smyslu slova. Výrazné, pastelové, syté i neonové převzaly štafetu po neutrálních, a to napříč celým spektrem designu.

pantone vzorník online

Barva roku 2024

Magenta Viva, jež zavolala do světa své energické karmínové poselství i jako protipól pandemickým výzvám, předává žezlo a přichází Peach Fuzz. Odstín, který v sobě nese více ze zimních červánků, než z oranžových broskví. Pantone vzorník ji zařazuje jako další barvu, která má potenciál stát se nejen komunikačním nástrojem, ale i symbolicky vyjádřit současný stav světového dění, společnosti a jejích pocitů, přihlédnout k designu, architektuře, ale i ke kinematografii a popkultuře. Vyjadřovat má mír, harmonii a pocit tepla a bezpečí. Taková je nová, čerstvě vylíhnutá Pantone barva. 

vzornik pantone
Zdroj obrázku: Katalog Calia Italia. Pohovka Art Nouveau je sofisitkovaná a elegantní a přesto umí být i opulentní a velmi výrazná. V odstínu Peach Fuzz je jemná, ale nepřehlédnutelná. 

Samotná společnost Pantone, která povýšila během několika desetiletí z obchodu s barvami na významného představitele trendů, vsadila na chytrou marketingovou komunikaci. Jak jste se mohli dočíst již v našem loňském článku Barva roku Viva Magenta, její sídlo je v New Jersey v USA a zasadila se o vznik prvního nezávislého vzorníku barev. Že to není nic převratného? Ale ano. Pantone všechny své barvy pojmenovala, očíslovala a zajistila, že úplně všechny ženy na světě přesně ví, jaká barva je Tiffany Blue. Mimochodem, i ta má něco společného s Pantone. 


Pantone a interiérový design



barvy do interiéru
Zdroj obrázku: Oficiální instagramový účet @Leatriceeiseman

Leatrice Eiseman. Žena, která je patrně nejvýznamněší influencerkou v oblasti barev. Již přes přes tři dekády působí ve společnosti Pantone jako osoba předpovídající barvy, věnuje se i nezávislým konzultacím a její barevné tipy sleduje celý digitální svět. “Rozsáhlé znalosti v kombinaci se studiem psychologie umožňují Leatrici, také zvané Lee, aby odhadla ta nejlepší rozhodnutí v oblasti vývoje produktů, brand image a brandové komunikace, módy, ale samozřejmě také interiérového designu.”, říká její oficiální webová stránka. A právě tato žena stála třeba i za výběrem ikonické barvy pro šperkařský dům Tiffany. 

Interiérové tipy aneb jak na Peach Fuzz

Vzorníky barev do ruky a pojďme si říci něco o této jemné krásce jménem Peach Fuzz. Jak s ní pracovat tak, aby vynikly co nejlépe její nejlepší vlastnosti? Carelli doporučuje, abyste se tak úplně nenechali svést její nevinností. Samotný odstín barvy patří do světlého spektra, ovšem s teplotou barvy už je to složitější. Přestože lze snadno zaměnit s různými “nude” odstíny, podtón této barvy je teplý a proto je poměrně závazná. Než spadnete do Peach Fuzz mánie, inspirujte se našimi radami: 

barva do interieru
Zdroj obrázku: Katalog Alf DaFrè, model Poker / Orizon. Vestavné kusy nábytku v podání této značky jsou designérským kouzlem. Dávno neplatí, že skříň je černá, bílá, nebo v barvě přírodního dřeva. 

TIP 1 ♡ Na velké plochy, jako jsou podlahy, koberce, přehozy přes postel, zvažte tuto barvu raději dvakrát. Je nádherná, ale pokud to s ní přeženete, snadno prostoru propůjčíte poněkud nešťastně přeslazený ráz. Pokud vám ale nedá spát, máme pro vás tip: Vyberte takové produkty, které zachovávají odstín, ale jsou třeba o tón či dva světlejší. Můžete je pak kombinovat s ostatními předměty a nábytkem a nemusíte se bát ani odvážných barevných kreací. Mějte na paměti, že monochromatický look s touto barvou nejde moc dohromady a vždy nechte Peach Fuzz, ať se spřátelí s dalšími kolegyněmi ze vzorníku barev, popřípadě vynikne v souhře s neutrálními barvami. 

vzorník barev do kuchyně
Zdroj obrázku: Katalog Himolla, model Signa. Více než 800 možností čalounění a luxusní design. Ne náhodou se tato sedačka stala vítězem German Design Award. 

TIP 2 ♡ Naopak doplňkům, jako jsou jednobarevné svícny, vázy, sochy, či obrazy, plakáty a jiné instalace, sluší náramně. Je vtělením něžnosti, ale chcete-li se vyhnout kýčovitému dojmu, doporučujeme moderní ráz doplňků v této barvě. Vytvoříte tak snadno zábavné kontrasty a vnesete do interiéru vtip. Zachází-li se s Peach Fuzz jako se šafránem, prokáže vám výbornou službu. 

design ložnice
Zdroj obrázku: Katalog Ditre Italia

TIP 3 ♡ Barva na zeď v tomto odstínu je poněkud rozdílná za bílého dne a během večera, stejně tak, jako když je zataženo a naprosto jiný tón dostává, dopadá-li na ni sluneční světlo. Pokud si její kouzlo chcete promítnout na stěnu, vyvarujte se výmalbě všech stěn ve stejném odstínu. Snadno by moderní záměr mohl dostat hořkou příchuť českého meruňkového retra z devadesátek. Pamatujte, že na tuto barvu se musí jinak. Aby odrážela sofistikovanost a eleganci, zkuste výmalbu stěn pouze v některých částech, případně ji proložte dalšími barvami, nebo královnou všech barev, bílou. Pruhy, horizontální linie, asymetrické rozdělení jedné stěny, moderní tapeta, nebo třeba kombinace s krémovou barvou na zeď vytvoří lákavou podívanou. 

TIP 4 ♡ Peach Fuzz si skvěle sedne se dřevem. S načervenalým podtónem, jaký má třeba třešeň, by se mohla trochu přetahovat o pozornost diváka, ale s přírodním bukovým dřevem či tmavým dřevem včetně tmavého páleného dubu vytváří fantastickou souhru. Se dřevem vytváří natolik opticky měkkou kombinaci, že ji lze skvěle doplnit i “studenějšími” materiály, jako je přírodní kámen, sklo a beton. 

TIP 5 ♡ Moc hezky působí i jen v náznaku. Poetická zmínka někdy funguje lépe, než přímočarý vjem. My jsme si zamilovali narůžovělé mramorování na keramických deskách jídelních stolů, ale i židle čalouněné kůží v tomto odstínu.

sedací vak ruzovy
Zdroj obrázku: Katalog Bonaldo, model Bonsai Pouf

Přejeme vám, aby celý váš následující rok byl jako Peach Fuzz: Klidný, harmonický a naplněný pohodlím. Tak na rok naplněný něhou tohoto nádherného odstínu!

Jste připraveni na něco ostřejšího? Přejděte na náš článek o tom, proč je náš mozek nastaven na to, aby se zamiloval do červené barvy v interiéru.