Offcanvas top

Designové knihovny - nábytek mnoha účelů

Zařiďte si luxusní domácí knihovnu, ve které si budete chtít číst celý den. Proč? Protože většina míst v domě plní užitečné úlohy pro každodenní záležitosti, ale knihovna, či třeba jen čtecí koutek, to je nevšední komfort, jenž věnujete sami sobě. 

hnihovny na zed

(Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Airport)

Knihovny na zeď, či do prostoru?

Každý, kdo si již stihl vytvořit sbírku knih, ke kterým se chce během života vracet, ví, že si knihy zaslouží důstojné uskladnění. Přirozeně jsou tedy police, regály na knihy a všechny další podobné kousky zásadním tématem tohoto článku.

Naleznete zde nápady pro moderní knihovny do bytu či domu, které vytvoří útočiště, kde můžete vypnout. Důležité je ale zmínit i to, že ve smyslu kategorizace nábytku jsou knihovny neodmyslitelnou součástí nejen pracoven, ale i obývacích pokojů a ložnic. Prokazují interiéru jednu zásadní službu: Jsou tzv. lehkými zónami, které poskytují otevřené úložné prostory. Role modelů podobných designové knihovně Fifty (Cattelan Italia) je zásadní, pokud netoužíte po uniformním a těžkém dojmu z celého prostoru.

moderní knihovny

(Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Fifty)

Dle většiny současných designérů je optimální využít v daném prostoru několik opticky těžších a několik lehčích zón. Jak asi správně hádáte, mezi první zmíněné patří třeba vestavné skříně a větší souvislé plochy obecně, zatímco lehčí zóny jsou právě knihovny, stoly a stolky, nebo třeba úzké subtilní komody, které se perfektně vyjímají zejména v ložnici. Jinými slovy - vše, co nenabízí souvislou plochu, ale plastický efekt, barvy, výrazné prvky, které zaujmou, úzké nožky a konstrukce, nebo třeba hru s různými výškami a všemi třemi dimenzemi, kterou nabízí například model DNA (Cattelan Italia). Řečeno zcela laicky, vyhnete se efektu stěn obestavěných nábytkem kolem dokola místnosti. Moderní interiér je nenucený prostor plný dynamické energie, který poskytuje možnost vyjádřit kreativitu a živou vitalitu. Bonusem je i fakt, že budete-li se řídit tímto pravidlem, každá místnost se opticky zvětší.

CARELLI TIP: Navzdory svému pojmenování není knihovna určena pouze knihám. Designové policové systémy, jako je Foil (Bonaldo) vám umožní stvořit osobitou 3D koláž vašeho života. Lépe než police plné knih v celé své šířce i délce vypadá knihovna vybavená tak, jako byste navrhovali malé umělecké dílo. Vsaďte na knihy, které milujete (je dokázáno, že každý váš host alespoň přejede očima, o čem vás baví číst) a originální zarážky na knihy, nevšední plastiku od současného umělce, dětskou malůvku v luxusním rámečku, či plakát filmu, který máte spojený se svou drahou polovičkou. Mix knih a dekorací tvoří promítací plátno vašeho života a předměty, které ve vás vyvolávají pozitivní emoce, budete mít stále na očích.

Jsou-li chytrá řešení vaším šálkem kávy, pak věnujte pozornost i členící funkci knihoven, protože knihovna na zeď není jediným možným řešením. Například Hudson (Cattelan Italia) lze umístit do prostoru a vytvořit tak vizuální konec kuchyně a začátek obývací zóny.

knihovna do prostoru

(Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Hudson)

Knihovna na míru

Pokud jste při čtení našeho článku získali pocit, že je k domácí knihovně zapotřebí komnat jako na zámku, žádný strach. Je tomu právě naopak. Současný nábytkový design se ubírá inteligentním a udržitelným směrem, což platí i pro prostor. Samostatná místnost není vůbec potřeba. Oč tu běží, je v optimálním případě prostor oddělený starostem běžného dne, čehož jde docílit i s jednou jedinou volnou stěnou. Devíza italské společnosti Alf DaFrè tkví ve variabilních možnostech, které sednou jakémukoliv místu. Jejich vestavné systémy poskytují samá pozitiva, ale v tomto kontextu je nejvyšší kartou právě jejich flexibilita. Desítky exkluzivních možností, kde je vestavěná knihovna jen součástí velké vize. S Alf DaFrè lze snadno sestavit zakázkové řešení, které v rámci jednoho kusu vezme v potaz potřebu šatny, knihovny a třeba i psacího stolu. Ale také třeba i sedacího prostoru, který mezi knihami vytvoří lavici na čtení.

Vestavěné skříně

(Zdroj obrázku: Katalog Alf DaFrè, model Go Up)

Když je vaším jazykem originalita

„Každému, co jeho jest“, říká známé rčení. Pokud je pro vás vybavení domu či bytu způsobem, jak vyjádřit svou individualitu, jsme nadšeni a souhlasíme. Doporučujeme jen rozmyslet si styl, jakým by se váš interiér měl ubírat a nahlédnout do katalogu Tonin Casa. Tato značka poskytne dokonalé řemeslné zpracování a inovativní přístup k vizuálnímu dojmu: Zvládne váš cit pro krásu i tak jednoznačně neobvyklé návrhy, jako je Tweet, či Sand? Nakonec, Tonin Casa je známá pro svůj nezávislý design. V souvislosti s knihovnami a úložnými prostory je lepší jejich modely nebrat jako doplňkové, ale určující. Jinak řečeno, pokud jste se zamilovali do jedné z knihoven Tonin Casa, nechte jim jejich excentricky sympatický výsadní post a zbytek místnosti volte s ohledem na ně. Jako všechny výjimečné věci na světě, i ony chtějí oslňovat.

designove knihovny

design regály
(Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Tweet a Sand)