Offcanvas top

Luxusní ložnice: Trendy barvy, klid a krásný nábytek

Určité kusy nábytku jsou vyloženě praktické, zatímco jiné jsou vyloženě krásné. A mezi ty, které spadají do obou kategorií, patří právě komoda. Z historické podoby ukládací truhly do ložnice se stal oblíbený element, který schraňuje důležité podklady a perfektně plní požadavky na vizuální dojem. Jejich přitažlivost potvrzuje fakt, že jsou spolu s nočními a konferenčními stolky nejprodávanějším artiklem designového nábytku.

Moderní komoda nedoplňuje, ale určuje styl

INSPIRACE Č.1 - VYSOKÁ KOMODA

Kusy jako Amsterdam, Cosmopolitan a Pica od značky Bontempi Casa jsou soudobými kusy nábytku se vší náležitostí k architektonické hodnotě. Ctí nadčasové hodnoty kvalitních materiálů a hodí se do minimalistických ložnic. Každý model lze různými způsoby přizpůsobovat – namísto klasických modelů věnujte pozornost elegantním liniím tak trochu jinak: Originální užší vysoké komody v mnoha dekorech a variantách poskytnou ultra moderní touch a ložnici dodají na texturách a barvách vyloženě exkluzivním způsobem: Keramický povrch, sklo nebo vzácné dřevo ve svých nejkrásnějších podobách naplní zenový sen o moderní ložnici bez rušivých vlivů.

luxusní komody

Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Tiffany

vysoké komody

Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Drops

CARELLI TIP: Vyšší komody důstojně zastoupí funkci odkládacího stolku nebo schránky na šperky a skvěle vynikají na kvalitních kusových kobercích, podpořeny promyšleným osvětlením. Vytvoříte tak vlastní dekorativní koncept. Ostatně, když hovoříme o celkovém konceptu, společnost Bontempi Casa vloni jeden představila. Umožňuje vytvořit celé personalizované řady menšího nábytku, který nese jeden určitý designový prvek. Více v článku Nový koncept Bontempi Casa.

INSPIRACE Č.2 - PRVNÍ TŘÍDA, NA PRVNÍ POHLED

komoda masiv

Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Honey

Důvodů, proč si oblíbit skutečně prémiové kusy zajímavé estetiky, je hned několik.  Designové interiéry dneška často demonstrují právě zásadní, výrazné prvky v luxusním stylu, kterým ustupují dříve oblíbeným, neutrálním. Navíc je právě komoda ideálním nositelem dekorativních prvků. Je tak akorát velká na to, aby její povrch zaujal a modely, jako jsou Honey nebo Drops (Tonin Casa) jsou přímočarým výrazem dokonalého vkusu. Jedním z projevů opravdu luxusního nábytku je design, který se nebojí strhnout na sebe pozornost a obstát na výbornou.

komody masiv

Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Drops

Luxusní komody ložnici bezprostředně vdechují pocit výjimečného prostoru. Energie vizuálně silného prvku navíc vytváří dekor natolik zásadní, že není potřeba řešit žádný další. Modely, jako jsou Voyager, Torino, nebo Chelsea, spojuje více, než náležitost k prémiové značce Cattelan Italia. Jsou to i body za designérskou odvahu, která se díky použití kvalitních materiálů neomrzí a poskytne přepych jedné z nejdůležitějších místností vašeho domova.

Stylisté radí přistupovat k nápadným kompozicím tak, jak si zaslouží: Umístit je tak, aby byly na očích (nikoliv někde v koutku) a tvořily optický základ celé ložnice. Další z dobrých rad je dále nekonkurovat takovým komodám množstvím dekorací a nechat je, aby zářily. Nemějte strach z kontrastních barevných kombinací, ani umístění dvou stejných kusů do jedné ložnice. Poslední praktickou radou, která se obzvláště týká menších prostor, je volit neutrální a nevzorované ložní prádlo.

INSPIRACE Č.3 - ORGANIC

Přírodní materiály napomáhají propojit se se svým vnitřním klidem, což se málokde hodí více, než v místnosti určené odpočinku. Dřevěné komody poskytnou ložnici svou neopakovatelnou energii, kterou lze využít mnoha přístupy. Surový charakter kvalitního dřeva či jeho uhlazenější zpracování?
Tmavý pálený dub, ořech, nebo jiné? Autentická a originální kresba dřeva je nadčasovým návratem k přírodě, která ví, co činí.
Dřevěná komoda se snadno kombinuje s dalšími materiály ve vaší ložnici a nesoupeří s nimi. Ve smyslu materiálu je dřevo jen jedno a nepotrpí si na rivalitu. Rozumí si s kovem, mramorem, keramickými povrchy a dokonce ani kombinace různých dřev nejsou tabu.

Perfektně útulnou ložnici na luxusní úrovni lze završit dalšími opticky „hřejivými“ materiály a organickými tvary. Poznámkou na závěr je doporučení doprovázet dřevo zejména dalšími přírodními materiály – příliš umělosti dřevo degraduje, což je velká škoda.

Dřevěný nábytek oslavující vlastnosti tohoto materiálu naleznete v nabídce Devina Nais. Skvěle zvládnuté řemeslné techniky i zpracování kvalitních dřevin a hra na pomezí klasického nábytku a inovativních stylů. Líbit by se vám mohla třeba dubová komoda Unika.

komoda z masivu

Zdroj obrázku: Katalog Devina Nais, model Unika

Stylový a moderní přístup ke dřevu nabízí také Alizeé (Ozzio) zakládající si na kolmo skládaných kresbách dřeva a designem vytvořený samotnou přírodou, či modely, jako je Arizona Crossing (Cattelan Italia). Vnější zpracování „brushed wood“ poskytuje svěží look připomínající chladnou eleganci kovu, ovšem při zachování unikátních vlastností dřeva.

Závěrem lze říci, že ačkoli je komoda často přehlížena, je nezbytným kusem nábytku, který může každé ložnici dodat funkčnost i eleganci a ujmout se role základního designového stavebního kamene. Doporučujeme je, jako tzv. těžší kusy nábytku, doplnit lehčími otevřenými úložnými prostory, jako jsou vzdušné regály a knihovny. Více tipů v článku Designové knihovny.