Offcanvas top

Proč by měl být výběr nábytku prvním krokem před stavbou domu?

Stavba budoucího domova je bezesporu jedním z důležitých životních milníků. Jedná se navíc o místo, které bychom měli opravdu milovat, proto si s ním dáváme záležet. Ale je tolik věcí, které je potřeba naplánovat, rozhodnout a vyřešit! Jedním z účinných tipů je udělat si to-do list, čili seznam úkolů a povinnosti plnit jednu po druhé ve správném pořadí. V případě stavby domu totiž platí víc než kde jinde známé rčení o dvojím měření.

Stavba domu je závazek vaší budoucnosti

Pečlivé plánování se přirozeně týká všech aspektů vašeho rodinného domu, bungalovu, či chalupy v horách. Naplánovat si ale na začátku i to, jak bude vypadat vaše pohovka? S mnoha zkušenostmi to rozhodně doporučujeme a hned vám vysvětlíme, proč.
Řekněme, že chcete, aby byl váš interiér dokonalý. Kvalitní designový nábytek, který vám bude v domácnosti bude v ideálním případě dělat třeba i celoživotní radost, vytvoří v rozpočtu relativně vyšší položku. Zaslouží si být vybrán pečlivě, aby výsledek jednak působil uceleně, ale také proto, abyste vytvořili dokonalou symbiózu nábytku a vašeho prostoru.

Největší službu své budoucí pohodě (i svému rozpočtu) prokážete, pokud si co nejspecifičtěji vyberete jednak styl interiéru a jednak konkrétní produkty. V personalizaci nábytku na míru vašim potřebám toho umíme vykonat opravdu maximum, nicméně pokud si například vyberete určitý model sedací soupravy, vyberete si i konkrétní rozměry a bezprostředně poté tento produkt zanesete do vizualizace půdorysu obývacího pokoje, je to bezesporu ta nejlepší možná cesta.

Lehká změna v návrhu půdorysu je totiž jednodušší, než nákladnější úprava konkrétního typu nábytku tak, aby se vám „někam vešel“. Přizpůsobení samozřejmě bývá možné, ale mějte na paměti i to, že prémiový nábytek vzniká jako promyšlená soustava kroků a například případné zvětšování či zmenšování může nakonec působit poněkud bizarně. Zkuste si třeba představit zmenšení sedací soupravy v určitém měřítku. Mohla by pak mít nepřiměřeně malou sedací plochu nebo opěrnou část. Designéři a výrobci nábytku vycházejí z určitých vzorových hodnot, jako je třeba průměrná výška člověka, apod.

Další výhodou tohoto předplánování je i to, že budete hned o několik kroků napřed a můžete si ušetřit také pozdější rozčarování třeba nad tím, že jste umístili kožený nábytek příliš blízko krbu či na přímé sluneční světlo.

TIP: Poraďte se s námi, rádi vám pomůžeme nalézt vhodné produkty na základě vašeho půdorysu a vašich představ.

Výběr nábytku ještě před zahájením stavby může poskytnout i ten přínos, že se často objeví nové možnosti: Pohlédnete na svůj plán očima designéra, nikoliv jen někoho, kdo nakoupí a rozmístí nábytek. A dojdete-li třeba k tomu, že pohovka zkrátka musí mít své místo před oknem, můžete se  včas správně rozhodnout pro volbu jiného materiálu čalounění, než je kůže. Včasný výběr vašeho interiéru je tak trochu hrou na kompromisy mezi stavbou a vybavením, může ale ušetřit významné sumy peněz a starosti. Pokud je tomu naopak a potřebujete přeci jen upravit nábytek, čtěte více v článku Carelli - nábytek, který se přizpůsobí

plánovač interiéru

(Zdroj obrázku: Katalog Gamma, model Sunset)

Nábytek na míru vašemu životu

Půdorys je tedy to, co jste jistě pečlivě prostudovali. Jakákoliv vizualizace, i úplně jednoduchá, vám pomůže lépe přemýšlet o prostoru jako o celku. Je vhodné se zamyslet i nad tím, jak a kdy chcete jednotlivé oblasti využívat. Jste zvyklí na to, že každý člen domácnosti vstává a chodí spát v jiný čas? Pak možná oceníte kromě jídelního stolu ještě vyvýšený ostrůvek v kuchyni. Pokud si vyberete barové židle, které se vám líbí, rovnou získáte i přesnou představu o výšce ostrůvku. V designu interiéru jedno navazuje na druhé a pokud k jeho plánování přistoupíte konzistentně, máte vyhráno. Nejen, že spíše nenarazíte později na nějaká ale, budete se především těšit z dokonale propojeného systému.  

Velmi často se také setkáváme s požadavkem optického vymezení prostoru prostřednictvím určitých kusů nábytku. Populární jsou otevřené prostory – oddělit jídelnu od obývacího pokoje zdaleka nemusíte jen stěnou nebo příčkou. Toužíte-li právě po energii otevřeného prostoru, můžete jej rozčlenit třeba nízkou komodou, či výrazným kusem, jako je luxusní modulární pohovka ve výrazném designu. Pak se vám hned naskytne třeba možnost využití oboustranné komody, závěsné knihovny do prostoru, či další elegantní řešení. Budete mít hned jasněji o stavebních parametrech a jako bonus budete rovnou vědět, jakým stylovým charakterem (včetně textur, materiálů a barev) se váš interiér bude ubírat. To vám otevře mnohem více kreativních možností.

V neposlední řadě nezapomínejte při výběru luxusního nábytku na funkčnost. Styl a kvalita jsou dvěma pomyslnými nožkami, na kterých váš domov stojí. Neméně důležité jsou ale i úložné prostory, obvyklý počet míst k sezení, nebo specifické nároky na pohodlí. Například Himolla má ve své nabídce relaxační křeslo S-Lounger s mnoha high-tech funkcemi, Cierre si zakládá na polohovacích pohovkách, jako je třeba Frank a Sunset od Gamma, jednoho z nejlepších výrobců sedacích souprav na světě, může překvapit svými rozměry. Takové možnosti by byla škoda si nechat ujít jen kvůli nedostatku místa!

Závěrem lze říci, že výběr luxusního nábytku by měl být prvním krokem při zařizování domácnosti. Zvážíte-li půdorys, materiály, umístění a funkčnost nábytku, můžete si být jisti, že pro svůj prostor vybíráte správně. Investujte do vysoce kvalitních kusů, které obstojí ve zkoušce času a budou odrážet váš osobní styl, a váš domov bude krásný i funkční po mnoho let.

V Carelli naleznete širokou nabídku luxusního nábytku ve skvělé cenové hladině. Získáte možnost vybavit celý dům od předsíně po ložnici. Moc rádi vám s plánováním nábytku pomůžeme tak, abyste byli dokonale připraveni na své budoucí bydlení.plánovače interiérů

(Zdroj obrázku: Katalog Gamma, model Sunset)