Offcanvas top

Nábytek odolný domácím zvířatům

Přítomnost domácích mazlíčků přináší nejednu peripetii, to již ale asi víte. V tomto článku se dozvíte, jak vybrat pohovku, ale i designový stůl, křesla a židle tak, aby vám vydržely co nejdéle krásné. Také se dozvíte, jak vyčistit sedačku, pokud již dojde k nějaké malé katastrofě a jak na to, aby pejsek s kočičkou nezvítězili v boji o čest vašich oblíbených kusů nábytku.

Potahy sedacích souprav a domácí mazlíčci

Jak vybrat sedací soupravu

Sedací souprava jako jeden z největších kusů nábytku bývá zároveň dominantou obývacího pokoje a ihned poutá pozornost. Doporučujeme proto pečlivě vybrat materiál potahu, s čímž vám přehledně poradíme zde. Ve zkratce lze říci, že je nejlepší volbou kvalitní kožená sedací souprava z přírodní kůže. Nemůžeme ručit za to, že ji vaši miláčci nechají na pokoji, ale vlastnosti kvalitní kůže vítězí na mnoha frontách: Pokud již dojde ke vrypu drápky, většinou se nepodaří kůži protrhnout, ale jen zevně narušit. Jednak lze takový defekt pomocí správně určené péče zčásti eliminovat a jednak nějaký ten šrám patří k životu kožených pohovek a křesel. Fantastické jsou rovněž technologie jako Aquaclean, při jejichž vývoji se počítalo se znečištěním. Takovou sedací soupravu pak stačí jemně ošetřit běžně dostupnými produkty, většinou pouze odsát tekutinu papírovým ubrouskem a destilovanou vodou. Poté otřít čistým hadříkem a voilá - jako by se to nikdy nestalo! Modely opatřené technologií Aquqclean vyrábí třeba italská značka Cierre (křeslo Tulip), zepteje se nás na další konkrétní modely. 

O křeslech platí víceméně totéž. Kožené křeslo vydrží nejvíce, ale pokud byste trvali na kousku s jiným typem čalounění, volte takový povrch, který nenabízí příliš volná očka tkaniny a tím pádem příležitost zvířátek tato očka ještě více uvolnit a potrhat.

TIP: Odborníci na zvířecí zvyky si jsou vědomi zejména kočičí záliby v použití sedaček a křesel jako nástroje na broušení svých drápků a tuto biologickou potřebu jim nelze mít za zlé. Méně divokým šelmám může být nabídnuta alternativa v podobě škrabadla či dřevěného kmene, aby si dále nevšímaly nábytku. Klíčové je tyto doplňky vždy dobře upevnit tak, aby se neviklaly.

Jak vybrat jídelní stůl, aby vydržel? 

Mezi další ze zvířecích zlozvyků patří destruktivní pozornost zaměřená na nohy stolů. Pokud si vybíráte nový jídelní stůl, jistě si nepřejete navrch “designový” podpis pacek vaší kočky nebo psa. Nejlepší volbou je zvolit stůl s kovovýma nohama. Mnoho takových naleznete například pod značkou Cattelan Italia - oblibě majitelů domácích mazlíčků se těší designové jídelní stoly s jednou ocelovou centrální nohou. Ta je lakována kvalitními epoxidovými prášky a zajišťuje tak určité oddálení opotřebení. Obecně je kovová varianta nohou či podstavné konzole řešením hodné pohádkové Chytré horákyně - svůj designový úkol splní na sto procent a zvířata na ni budou krátká. Kov ani není to, co by zvířecí tlapky vyhledávaly. 

O něco jiné je to se dřevem. Jako přírodní materiál zvířatům naprosto vyhovuje. Pokud již vlastníte dřevěný jídelní stůl, či po něm toužíte, volte raději přírodní, hrubší strukturu či alespoň méně “celistvý” vzor nohou. Jednoduše takový, na kterém se případný škrábanec opticky ztratí. Čím hladší povrch dřeva bude, tím méně vašim čtyřnohým přátelům odpustí. Nezapomeňte také, že pokud toužíte po příjemné přítomnosti dřeva v interiéru, existuje spousta stolů z masivu, které ale mají kovovou podstavu či nohy, například model Premier Wood.

Jídelní židle a křesílka

Optimální variantou je kombinace kovového rámu a koženého čalounění. V naší nabídce najdete spoustu takových modelů, například Bombé X, či Dolphin. Kombinace těchto dvou ušlechtilých materiálů nejsnáze odolá nejen zvířecím pokusům o test rezistence, jedná se obecně o kombinaci s nejdelší životností vůbec. Mezi další výhody patří i odolnost proti nečistotám, kterou můžete ještě podpořit impregnací. Kožené čalounění tedy opět stojí na vrchu pomyslného žebříčku. Kožené židle jsou navíc nesmírně pohodlné. Přirozené kvality pravé kůže i ty, které jí dodá řemeslné zpracování, jsou v případě divočejší domácnosti jednou z nejlepších investic. Její houževnatost se vám vždy vyplatí, protože alternativy v podobě umělých napodobenin umí domácí zvířata zničit rychleji, než byste řekli “k noze!”.

designové jídelní židle