Offcanvas top

Homeoffice a nábytek do pracovny

Teplo domova a kancelář. Že tato slova nejdou úplně dohromady? Pro některé z nás je homeoffice kouzlem nechtěného, jiní si na domácí pracovnu zvykli již dávno. Mnohým vyhovuje, mnozí ji zatracují. Ať se hlásíte k jakékoliv skupině, patrně vás alespoň čas od času práce doma nemine. Zkuste tuto pro mnohé novou realitu obrátit ve svůj prospěch a zpříjemnit si ji na maximum. Například zaměstnanci světoznámé společnosti Apple se návratu do kanceláří zuby nehty bránili.

(Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Qwerty)

Ergonomická židle nebo pohodlné křeslo

Neoddiskutovatelnou výhodou, která v kanceláři, nebo dokonce v tzv. open office chybí, je možnost zařídit si vše podle sebe. Moderní pracovna? Ticho? Rychlá hudba? Otočné křeslo, ze kterého nebolí záda? Nebo pro soustředění potřebujete velkorysý designový psací stůl, který podpoří nejen vaše lokty, ale i dobré nápady? Vše je na vás. Sami sebe znáte nejlépe a víte, jak se vám pracuje nejefektivněji. Univerzální rada a velmi důležitá rada směřuje k výběru židle k počítači. Důraz byste měli klást nejen na její vzhled, ale především na funkčnost: Musí se na první pohled spřátelit s vaší páteří a podporovat zdravý sed. Měla by být pohodlná, nicméně mějte na paměti, že někoho může přílišný komfort kolébat ke spánku a prokrastinaci. Inspirujte se u společnosti Himolla – jejich příznačně pojmenované kancelářské křeslo Cosyform Home Office je splněný sen všech, kdo se odsoudili (či byli odsouzeni) k práci z domova. Jedná se o polohovatelné křeslo s podnožkou, které vám umožní nezbytné střídání dvou režimů – práci a odpočinek. Bohužel, dodržení této sebedisciplíny už musíte zvládnout sami…
Pokud jste úspěšně zdolali svou sebedisciplínu, může vyvstat další další problém. Kde? Jaké místo pro pracovnu je ideální? Kam umístit vše, co k práci potřebujete? Odpověď na tuto jednoduchou otázku může být poměrně složitá, protože vaším představám možná vévodí velkorysý soubor kancelářského nábytku a aura Oválné pracovny, ale jediný pořádný stůl denně zabírají děti pro vypracování úkolů do školy. Ani v jídelně není ideální místo pro rozložení nikdy nekončících přívalů dokumentů a vzít si práci do postele může být lákavé, nicméně nejspíš ani tam vaše produktivita nedosáhne vrcholu.

Domácí kancelář v jakémkoliv prostoru

Pokud čtete dále, nejspíše tušíte, že potřebujete své vlastní pracoviště. Jak by mělo takové místo vypadat? Je třeba najít kompromis mezi útulným domovem a mezi prostředím, ve kterém Vás nebude nic rozptylovat.

Pokud vám rozloha bytu či domu nedovolí zabrat si pro sebe samostatnou místnost, vsaďte na kvalitní kancelářskou židli a pracovní stůl umístěné do části jiné místnosti. Pracovna v obýváku není až takovou výjimkou a můžete zde trávit své tiché hodiny, zatímco ostatní jsou mimo domov. Nabízí se i optické nebo faktické oddělení od zbytku prostoru – příčkou, paravánem nebo designovou roletou umístěnou v nenápadné kolejnici na stropě.
Dominantu vašeho pracovního útočiště bude představuje stůl. A jaký by měl být? V prvé řadě záleží na jeho umístění. Vyberte vyšší a pevný a opět, i zde promyslete svůj prostorový potenciál – pokud bojujete s místem, prohlédněte si třeba model designového psacího stolu Storm od výrobce Cattelan Italia, který svým nezávazným italským designem nezastíní, ale pouze doplní jakýkoliv pokoj. Je jedním slovem smart. Chytrý, úsporný a pěkný společník, který plní nárok na zdravé a pohodlné sezení, prostor na laptop a poznámkový blok. O něco prostornější možností je model Malibù, který poskytne o něco více místa a jeho autorem je potomek rodiny Cattelan, Paolo, o němž se více můžete dozvědět zde.
Pokud si můžete dovolit trochu více místa, máte vyhráno. Doporučuje se volit schéma pracovny tak, abyste neseděli čelem ke dveřím. Podle Feng Shui byste mohli při pohledu na dveře až příliš často pomýšlet na odchod a výzkumy dokazují, že pro psychohygienu je zdravé od rozdělané práce neodcházet. Dominantou vaší pracovny je rozhodně stůl a další otázkou k zodpovězení je určit, jaký materiál by vám nejvíce vyhovoval. Je to klasický dřevěný psací stůl, jenž vám pomůže ukotvit rozlítanou mysl?
Dřevěný masiv nikdy nevyjde z módy a hodí se prakticky kamkoliv – model DV910 OXFORD – DVO z rukou italského designéra Antonia Morella je navržen tak, aby vám byl při práci co nejvíce nápomocen a jeho vzhled neomrzel. Či bude vaší moderní pracovně slušet něco trochu extravagantnějšího, neobvyklejšího, jiného? Pak si dobře prohlédněte nabídku Cattelan Italia – s modely Nasdaq nebo Vega byste si mohli skvěle sednout.


(Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Nasdaq)

A rada na závěr? Berte homeoffice jako výsadu, nikoliv jako prokletí. Poskytuje příležitost vytvořit si přesně takové pracovní prostředí a rituály, které si budete přát a na které si možná rádi zvyknete. Teplo rodinného krbu práci nemusí vůbec rušit a naopak.