Cesar Ritz – král hoteliérů a hoteliér králů

V hoteliérství pravděpodobně neexistuje legendárnější jméno než Cesar Ritz. Už za svého života získal po právu přezdívku „král hotelů a hoteliér králů.“ Jeho příjmení nesou nejslavnější hotely, které založil. I u nás se stalo symbolem luxusu a angličtina dokonce přejala přídavné jméno ritzy jako výraz pro něco přepychového a elegantního. I bez tohoto odkazu by byl samotný Cesarův život velice pozoruhodný.

clanek - ritz 2

            Malý Cesar se narodil v roce 1850 a vyrůstal v malé švýcarské vesničce, jako třinácté dítě v rodině chudých farmářů. Ve věku třinácti let začal studovat na jezuitské koleji v Sionu, kde prokázal zvláštní nadání při výuce cizích jazyků. Díky tomu získal první místo v oboru jako sommeliér ve švýcarském městě Brig.  Říká se, že ho tehdejší nadřízený vyhodil a předpověděl mu, že se v hoteliérské profesi nikdy neuchytí. To se samozřejmě nestalo. První skutečné úspěchy Cesara Ritze započali, až když se vydal hledat štěstí do Paříže.

            V Paříži v roce 1870 zažil obléhání během Prusko-francouzské války. Právě v této kritické době dokázal postupně povýšit z číšníka až na hotelového manažera. V jedné restauraci dokonce servíroval exotické speciality, jako sloní chobot s omáčkou Chasseur, protože během obléhání se poráželi zvířata z pařížské zoo. Poté, co si vyzkoušel další zaměstnání v několika evropských městech, včetně Vídně, zakotvil opět v rodném Švýcarsku. Zde se konečně stal renomovaným manažerem Grand Hotelu National. Ten se brzy získal statut jednoho z nejrenomovanějších hotelů v Evropě. Ritz, zde poprvé zavedl pravidlo: „zákazník má vždy pravdu.“ Jeho populárním heslem se stalo také: „Vidět vše, ale nekoukat; slyšet vše, ale neposlouchat; být pozorný ale ne servilní; předjímat, ale nebýt troufalý. Pokud je stížnost na jídlo, či víno, okamžitě a bez otázek ho vyměnit.“

            V roce 1887 koupil Ritz dva hotely v Provence i v Baden-Badenu. V druhém zmíněném německém městě o rok později otevřel i restaurant spolu s legendou moderní francouzské gastronomie Augustem Escoffierem. Tomu patří podobné přízvisko „král šéfkuchařů.“ Oba získali takové renomé, že si je pozval Richard D’Oyly Carte, britský hoteliér a lovec talentů, aby se postarali o novou podobu londýnského hotelu Savoy. Pod novým vedením měl Savoy obrovské úspěchy, avšak Cesar Ritz měl ještě větší ambici – založit vlastní hotel. Svůj sen poprvé uskutečnil v Paříži, kde přestavil starý palác na náměstí Vendôme. V roce 1898 byl v samém srdci Paříže otevřen první hotel Ritz.

clanek - ritz 1

            Ritz Paris je dodnes jedním z nejluxusnějších hotelů na světě. Bohaté interiéry zahrnují i mramorové koupelny, zdobené lustry, starožitné sedačky a obrazy ve stylu Ludvíka XVI. Součástí je bazén s malovaným stropem, který připomíná římské lázně. Je zde zachován také odkaz Augusta Escoffierra. Hotelová restaurace L'Espadon je za kulinářské umění oceněna dvěma Michellinskými hvězdami.

            Další hotely sítě Ritz se stavěli po celém světě ještě pod vedením velkého hoteliéra i dlouho po jeho smrti roku1918. Na mnoha z nich pracovali další profesionálové v hoteliérství i v jiných oborech. Například dva slavní architekti Charles Mewes a Arthur Davis navrhli neoklasicistní budovu hotelu Ritz na londýnském Picadilly.