Offcanvas top

Masiv nebo dýha?

Dřevo versus dýha 

Stůl, postel, nebo komodu vyrobenou z přírodního dřeva si spojujeme s bytelností a trvanlivostí. Dřevo voní a nese v sobě něco z kouzla časů, které jsme trávili na chatách a chalupách. Nábytek vyrobený z masivu má však kromě nepopiratelných pro i svá proti: 

Cattelan Italia
© Cattelan Italia, komoda Costes. Dodává obývacím pokojům eklektický nadhled, ale i odkaz na koloniální prvky. Zvolíte tmavší verzi páleného dubu, nebo světlejší a nadčasový ořech Canaletto Walnut? 

  • Nejtvrdším dřevem je (kromě exotických druhů) akát, jasan a dub, ale i ty mají své mouchy: Jsou náchylné nejen k odštípnutí, ale i k deformaci a prohnutím. Konstrukční spoje dřeva v dýhových plátech tuto nevýhodu o něco minimalizují. Dýha je zkrátka odolnější, protože je na její použití připraven tenčí plát dřeva, který je rovně lepen na tzv. poddyžku, tedy vnitřní část dýhy. 

jedle bělokorá
© Cattelan Italia, jídelní stůl Yoda Wood. Kvalitní zpracování dýhy zaručí, že zůstane dřevěný prvek v kondici i po stovkách snídaní, obědů i večeří. 

  • Typy dřeva, které patří mezi nejkvalitnější, jsou dub, buk, olše, ale i třešeň a ořech. Exotické dřeviny, jako je například mango, mahagon a teak, jsou natolik vzácné, že jsou kusy z něj vyrobeny obvykle kvalitně a jsou samy o sobě výjimečnými kousky. Vyplatí se mít je doma již pro jejich půvab a mimořádnost a relativně snadná je i renovace starého nábytku. Téměř vždy jde totiž poporavit broušením. 

nejtvrdší dřevo© Cattelan Italia, model Gordon Deep Wood. Vyjadřuje plnokrevnou krásu 8 cm silného ořechového dřeva, které se neokouká. 

  • Dýhu ale nezatracujme. Způsob, jakým se dnes vyrábí, z ní nečiní žádnou znouzectnost, ale efektivní a odolný materiál. Například Cattelan Italia na ni sází jako na moderní materiál dneška, který obstojí v lecjakém zátěžovém testu. Výroba dýhy je pro tuto značky synonymem udržitelnosti a kvality, která je dodávána ve velmi široké škále výsledných možností. 
  • Protože se na výrobu dýhového nábytku používá pouze tenký plát dřeva, jedná se zároveň o udržitelné využití třeba jen jediného kmene daného stromu. Ekoefektivita v případě životního prostředí a spotřeby dřeva není módní záležitostí, ale významným argumentem pro dýhu.

Bonaldo
© Bonaldo, komoda Dune. Je to symetrie, nebo asymetrie? Komody tohoto typu jsou způsobem bezprostřední změny celého looku. A jejich životnost vás mile překvapí.

  • Oproti masivnímu nábytku se dýha hodí lépe do prostor, kde se střídá teplota a vlhkost. Pro kuchyni či koupelnu je tak vítězným řešením.

CARELLI TIP: Vrchní vrstva dýhy je méně náchylná k odštěpu, což se v tak vytížené místnosti, jako je kuchyně, zkrátka hodí. Dřevěná dýha je také ošetřena ochrannou povrchovou úpravou, která zvyšuje její odolnost proti poškrábání nebo promáčknutí.

Značka Cattelan Italia preferuje dýhu na výrobu nábytku z mnoha důvodů. Kvalitní výběr dřeva zajišťuje prvotřídní estetický zážitek, který umí vychytat i ty nejjemnější nuance a textury oblíbených dřevin. Chcete se dočíst více o značce Cattelan Italia? Čtěte zde.