Offcanvas top

Čištění pohovky a vše kolem

Přílišná gestikulace a rozlité víno, děti, které vidí ve věcech okolo doslova nepopsané plátno, nebo chuť povečeřet jinde, než u jídelního stolu. Občas se to zkrátka stane. Přinášíme vám tipy a rady, jak z těchto malých katastrof vybruslit. Vždy čtěte technické informace od výrobce a ideálně svěřte váš problém profesionální službě.

Čištění sedačky – co zvážit

Základní dvě proměnné jsou typ skvrny a materiál povrchu. Jednoduše řečeno, skvrny se odstraňují různým způsobem dle jejich převažujícího chemického složení. Snadno se ale může stát, že úspěšně odstraníte nejen skvrnu, ale například i barvu pohovky. Abyste se tomuto vyhnuli, vždy jako první respektujte materiál sedací soupravy, kterou chcete vyčistit, až potom typ znečištění.

Pokud se jedná o kůži a pokud není ještě příliš pozdě, vždy doporučujeme především preventivní akci. Vaše výchozí pozice při řešení patálií se skvrnami bude výrazně jednodušší, pokud jste vaši pohovku předem naimpregnovali. Péče o koženou sedačku se vám vždy vyplatí. Doporučujeme například www.cistenikuze.cz, a to na ošetření kůže i čištění. Impregnace na sedačku vám výrazně pomůže prodloužit její životnost. 

Jak čistit koženou sedačku? Kůže je dokonalý materiál, o kterém si můžete více přečíst zde. Pokud se jedná o vylitou tekutinu, reagujte rychle a očistěte ji papírovým ubrouskem nebo suchým hadříkem. Neroztírejte skvrnu do stran, spíše se pokuste ji odsát a rozhodně zamezte dalšímu tření – kůže je organický materiál s póry a mohlo by se vám podařit ji jen vtlačit ještě více dovnitř povrchu.
Pro celkové očištění sedačky je možné použít destilovanou vodu a neutrální mýdlo (jednu čajovou lžíci na 1/4 litru vody) v kombinaci s použitím měkkého hadříku. Nechte vždy vyschnout přirozeně, nevystavujte kůži přímému slunečnímu světlu a teplu při procesu sušení.

 ošetření kožené sedačky

(Zdroj obrázku: Katalog Het Anker, model Summer)

Důrazně varujeme před používáním krémů, chemických roztoků nebo produktů obsahující alkohol. Pokud jde o anilinovou kůži, užití tekutých produktů není vhodné vůbec. K čištění použijte pouze suchý hadřík.

  • Jak vyčistit kůži, pokud se jedná o jídlo? Odstraňte, co lze, jemně otřete vlhkým vyždímaným hadříkem a rozhodně vyhledejte profesionální čištění. Nepoužívejte větší, než opravdu malé množství vody.
  • Pokud objevíte mastný flek na sedačce z kůže, vězte, že situace může vypadat zle, ale paradoxně to není to nejhorší – kůže sama o sobě potřebuje občasné ošetření lehce mastným přípravkem. Odsajte měkkým čistým ubrouskem to nejhorší a doufejte v to nejlepší. Pokud mastnota není zabarvená, může ji kůže časem vstřebat a může vymizet. 
  • Do inkoustových skvrn (včetně propisek a fixů) se, prosím, nepouštějte na vlastní pěst. Poraďte se s odborníky a případně využijte jejich služeb. Každá náplň do psacích potřeb má trochu jiné složení a zde byste mohli ještě znásobit původní škody.

  • A jak vyčistit žvýkačku, či skvrny od vosku? Zabalte led do igelitu a přiložte jej na několik minut na flek. Pak jemně mechanicky odstraňte zbytky. Pokud nebudete úspěšní, nepoužívejte chemické prostředky na bázi alkoholu a kontaktujte profesionální čistírnu. 
  • Skvrny od potu jemně otřete měkkým čistým hadříkem namočeným v roztoku destilované vody a jemného tekutého neutrálního mýdla. 

Jak vyčistit sedací soupravu s látkovým čalouněním

Oproti koženému nábytku vám toho tkanina odpustí mnohem více. Tkaná vlákna si můžeme představit jako soustavu jemně či pevněji poskládaných nitek. Čím je látka volněji tkaná (například tvíd), tím hlouběji případné nečistoty či tekutiny proniknou. Proto jsou mnohdy efektní, ale poměrně nepraktické. Naopak pevně tkané potahy spíše vniknutí nečistot zabrání. Čištění látkové sedačky je obecně také jednodušší u tmavších odstínů a nejhůře se čistí smetanové a béžové tóny. S impregnací je to stejné jako u kožené sedací soupravy – vždy vaše křeslo či pohovku ochrání. Doporučujeme například produkty dostupné na www.nano-concept.cz. Za zvážení stojí i omyvatelné sedací soupravy a anti-stain a water-repellent povrchy. Jedná se o technologie vyvíjené právě k tomu, abyste boj se znečištěním pohovky vždy vyhráli. Například značka Franco Ferri klade na výzkum v této oblasti velký důraz, či se můžete inspirovat modely, jako je Carelli 30045 - snadno omyvatelná pohovka a další, jež naleznete v naší nabídce. 

TIP: Při čištění používejte měkkou houbu či šamponovaní hubici, nikdy nesmí dojít k celkovému smočení látky.

  • Čištění gauče od běžných skvrn od jídla či nápojů se vám podaří, pokud nejdříve na skvrnu na chvíli položíte vlhkou bavlněnou utěrku a poté ji lehce posypete jedlou sodou. Po asi 5 minutách nastříkejte rozprašovačem profesionální přípravek, nechte působit a poté celou směs vyluxujte vysavačem s hlavicí určenou na čalounění. Je to ta nejmenší, s úzkým hrdlem. Několikrát otřete vlhkým čistým hadříkem. Pokud se jedná o agresivnější fleky, jako je červené víno, červená řepa, či mastnota, znovu připomínáme doporučení objednat čištící služby. Důležité je neotálet, hrajete o čas.
  • Jak vyčistit inkoust z látkového čalounění? Je to menší pohroma, než je tomu u koženého nábytku. Využijte přípravek s alkoholem a jemnými krouživými pohyby se pusťte do práce. Bude to chtít trochu trpělivosti, ale běžnou skvrnu od inkoustu nebo propisovací tužku by se vám po chvíli mělo podařit odstranit.
  • Skvrna od čokolády, zmrzliny či mléka nejlépe pustí otíráním roztokem mýdla a vlažné vody. Pokud skvrna odolává, rozpusťte čajovou lžičku hydrogenuhličitanu amonného ve 1/4 litru vody a čistěte pomocí čistého hadříku.

Jakékoliv další typy skvrn, zejména krev, nehody domácích mazlíčků, či kosmetické přípravky typu laků na nehty, doporučujeme ihned nechat profesionálně vyčistit.

Pro přehled přikládáme ještě vysvětlivky k čištění látkových sedacích souprav:

jak vyčistit sedačku