Offcanvas top

Odvážný design Paola Verniera

Narodil se roku 1946 a dodnes působí jako prezident, kreativní hybná síla i nekompromisní rozhodčí v MIDJ, vlastním designérském studiu, které založil již roku 1988.

Designové židle jako poslání

Začínal v italské nábytkářské společnosti jako produktový manažer a brzy poté, co se porozhlédl po trhu, osahal si jej a získal, jak sám říká, „skvělé celkové povědomí o produktech a technologických postupech“, pocítil chuť jít vstříc vlastním nápadům. Zpočátku se zaměřil především právě na kvalitní židle. Svou celoživotní cestu vidí jako pokorné a stále trvající učení se. Je o něm známo, že každá nedokonalost či chyba je pro něj možností hledat dokonalost. Jeho studio se dávno nevěnuje pouze designovým jídelním židlím, či židlím do jídelny obecně, ač jsou zjevně Vernierovým velkým životním potěšením. Nikdy se také nenechal zlákat ke snižování kvality produktů, která by šla ruku v ruce se zvyšováním produkce. Nikdy se nesnažil, aby jeho studio vyrábělo enormní objem zakázek, snaží se spíše investovat energii k vyladění menšího množství kusů k perfektnímu výsledku. Svou značku (kterou mimochodem buduje od počátku se svou ženou), vnímá jako dlouhodobou designérskou výzvu, s níž a vedle níž dospívá.

Na produktech z dílny MIDJ obdivujeme zásadní tvůrčí potenciál - různé kolekce se často diametrálně liší jedna od druhé. V mysli Paola Verniera nejprve vzniká vizuální nákres daného kusu, poté jsou zkoumány jeho technické možnosti a výsledek vždy stojí za to. Jeden každý model je originálním sebevyjádřením – prohlédněte si například židli Guapa! Vysoce variabilní produkt, který se mimochodem skvěle spřátelí i s malými prostory. Je to luxusní jídelní židle, která vkusně vyniká zejména u skleněných jídelních stolů. Její devízou je obdivuhodná pevnost i okouzlující, ručně zpracované detaily kožené „sítě“. Můžete si ji ale nakonfigurovat i jako nižší či vyšší luxusní kožené kancelářské křeslo, které lze opatřit stylovou a stabilní otočnou stojnou, či kolečky. A voilà, Guapa může být i designové houpací křeslo v barvě kůže dle vašeho výběru, nabízející přepychové chvíle nicnedělání.

A nyní zkuste přeladit své estetické přijímače o velký kus jinam a prohlédnout si třeba židli Lea. Aristokratická zdrženlivost a vkusné řešení tam, kde si přejete umístit subtilně útlou Leu hovořící beze slov. Kožená židle nabízí mnoho moderních barevných tónů, nevyžaduje extra prostor a zve k příjemnému posezení s nejbližšími. Ve variantě s lesklými nožkami vypadá ale stylově i jako židle k toaletnímu stolku, o kterých nichž jsme v minulosti psali zde. Je sympatické, že MIDJ nepodléhá fenoménu návrhů stále podobných produktů – židle Guapa i Lea jsou toho očividným důkazem.

Designové stoly i management, které obstojí v čase

Paolo Vernier dbá po dekády na dobrou pověst i dobré vedení své společnosti. Svou prací žije a mimo návrhy se věnuje rovněž manažerským rozhodnutím a i jeho volný čas má co do činění s jeho posláním. Často cestuje a jeho suvenýry z cest jsou nové techniky, vlivy a inspirace místními kulturami, či novými materiály. Vernier vystupuje z řady designérů také tím, že se nebojí realizovat myšlenky, které se zpočátku zdají třeba až příliš inovativní. Tato odvaha a estetické vizionářství se vyplácí a činí z jeho produktů opakovaně bestsellery. Dalším z designových počinů, na které může být MIDJ pyšný, jsou stoly. Jsou to obvykle pevné a stabilní jídelní stoly, které vystupují z řady těch konkurenčních především použitím prémiových materiálů ve vkusném provedení. Model Clessidra získal právem několik designérských ocenění. Je to motiv přesýpacích hodin, či křehká hra geometrických linií? To nechává autor na vás. My víme, že je to jeden z nejoblíbenějších modelů.
Je k dostání v několika variantách, lze si jej poskládat třeba s mramorovou vrchní deskou, či nechat vyniknout jeho siluetě v přírodní dřevěné variantě. Pokud vás chytne za srdce, existuje i jako designový konferenční stolek či odkládací stolek třeba do šatny.

designove stolky

(Zdroj obrázku: Katalog MIDJ, model Clessidra)

Tečku za nadčasovostí Vernierových návrhů pak napíšeme tipem na poněkud klasičtější střih: Designový jídelní stůl Zeus je stabilní podnož nesoucí vrchní desku opět několika možnými způsoby: S větší či menší plochou, dřevěnou, skleněnou, nebo mramorovou. Jeho konstrukce a vzhled jsou inspirovány antikou a zručností řemeslníků, kteří vyráběli stoly do klášterů. Classy, ale přece neobvyklý, ideální i do zasedací místnosti nebo jako stůl do jídelny.

designové stoly

(Zdroj obrázku: Katalog MIDJ, model Zeus)