Offcanvas top

Jak zařídit ložnici

Současný styl moderní ložnice se tak trochu navrací zpět v čase. Naštěstí! Po éře zářivě barevných ložnic tón v tónu, barevných svítidlech a velkoplošných obrazovkách tak trochu směřujeme ke znovunalezení klidu. Tento trend podporujeme – kde jinde načerpat sílu do mnohdy chaotických dní? Naleznete s námi recept na perfektní ložnici?

Moderní ložnice: Inspirace vámi

Kolekce navrhované těmi nejzvučnějšími jmény v oblasti nábytkového designu napovídají, že je v kurzu umírněný, luxusní styl. Zatímco s ostatními pokoji v domě či bytě můžeme experimentovat, obměňovat je a nechat je zářit dynamickým stylingem, o ložnici dnes více než kdy dřív platí, že méně je více. Neznamená to, že ložnice by měla být prostá. Měla by ale představovat to, co chcete a nikoliv, co musíte.

Pokud můžete, velké úložné prostory či skříně do ložnice využijte pouze na nezbytné předměty a vyhněte se záměně ložnice za místo, kam lze odložit vše, co jinde překáží. Nejen odborníci na feng šuej totiž radí, abyste energii nechali volně proudit. I interiéroví designéři se shodují, že čím méně nábytku v ložnici máte, tím méně rušivých vlivů se k vám dostane v době určené k odpočinku. Ložnici byste měli naplnit pouze kusy nábytku, které jsou kvalitní, esteticky příjemné a pohled na ně vám přidává na klidu. Které to jsou?

Při posouzení toho, co je nezbytné a co není, máme malý trik: Představte si ložnici jako pustý ostrov. Které věci na něj vezmete? Ty, které vás těší a imaginárně oddělují od zbytku světa sem patří, těm ostatním je vstup zapovězen.

jake barvy do loznice

Kvalitní postel je, přirozeně, naprostý základ. Zde nedělejte kompromisy a dopřejte si to nejlepší, co můžete a pozornost věnujte matraci – jejím vlastnostem i tvrdosti, která vám dělá dobře. Z estetického hlediska se postele umisťují třeba i doprostřed prostoru (nebo stěny) a mezi současné favority patří luxusní kožené postele typu Edge s vysokým čelem. Jsou úchvatné a vytváří charakteristický znak vaší oázy klidu a míru, ale věděli jste třeba, že kůže jako základní materiál použitý na posteli je jednou z nejlepších alternativ? Kromě dlouhé životnosti a sympatické údržby je její povrch vysoce antialergický. I pokud na alergie netrpíte, váš organismus kožený povrch ocení. Nedráždí pokožku ani dýchací cesty a váš spánek bude stoprocentní.
Jako číslo dvě se do našich ložnic vrací i dřevěné postele. Kvalita vítězí nad kvantitou a efekty. To dokazuje vysoká oblíbenost postele Nelson – subtilní design dřevěného rámu postele je příjemným odlehčením po časech robustních či rustikálních postelí. Při výběru povlečení se zaměřte na přírodní materiály, doporučujeme bavlnu nebo len. Nezapomeňte, že se jedná o jednu z největších souvislých ploch v ložnici. Extravagantní vzory snadno mohou sklouznout k lacinému efektu, lepší službu vám prokáže jemný vzor, originální textura, či neutrální barva. Barvám, které poutají pozornost, rozhodně není vstup zakázán. V ložnici ale vypadají lépe na menších plochách. Takže vrstvěte – bordó kašmírová deka, zlaté sametové polštáře různých velikostí, hebký bílý koberec, taburet v koňakové barvě kůže. Taburety jsou, mimochodem, ideálním neformálním nábytkem a tudíž do ložnice jako stvořený. Jak na ně? Více v našem článku o taburetech. Pokud toužíte po osobitém vizuálním prvku, spíše než na povlečení jej využijte na obraz nad postel.

Ideální volbou dalšího nábytku v této místnosti jsou například designové komody. Ideálně takové, do kterých není vidět a budou váš odpočinek zpříjemňovat svou krásou. Komody do ložnice patří i proto, že se jedná o nižší nábytek, na který snadno umístíte cokoliv, co se vám líbí. Čerstvé květiny, stojací lampu, přírodní vonnou svíčku. A pokud jste fanouškem východních filozofií a života v páru, dejte pozor na čísla – dekorace do ložnice by měly být vždy přítomny v sudém počtu.

Psací stoly a stohy dokumentů do ložnice nepatří. Pokud jste pilní jako včelky, může být lákavé vyřídit si pár povinností před spaním. Odolejte, pracovní stůl v ložnici vám udělá medvědí službu. Nic není více stresující, než pohled na seznam úkolů a pracovní resty v době, kdy máte naladit své tělo a mozek k relaxaci. Mnohem kvalitnější spánek se dostaví, potěšíte-li se pohledem na hezké fotografie, případně staré dobré knihy a i ve volných chvílích se vrátíte klidně k činnostem, které bavily naše předky. Pletení, výroba herbáře, nebo modelářství mají na naši mysl podobný vliv, jako meditace! Pokud nedáte jinak, mnohem lepší variantou je designový toaletní stolek. Ten může výjimečně zastoupit funkci svých kancelářských kolegů, ale svým účelem slouží pro volný čas a péči o sebe. Navíc je menší a prostoru nebude dominovat.

toaletní stolky

Závěrem doporučíme nezapomenout na osvětlení. Vycházíte-li z pravidla pustého ostrova a pokud se vám podařilo vytvořit ze své ložnice odpočinkovou zónu, lustrem do ložnice můžete potajmu vyjádřit, že máte styl. Nebojte se níže posazených dekorativních svítidel, ani barev. Naprosto skvěle v ložnici působí lustry s vnitřním potiskem! Tajnou designérskou radou jsou také lustry s vnitřní zlatou stranou – žluté světlo definuje intimnější atmosféru a ty nejkrásnější ložnice obvykle mívají více, než jen jeden zdroj světla.