Offcanvas top

Pozvánka na Salone del Mobile.Milan 2023

61. Ročník této designové události, která každoročně opanuje celý Milán, se již chystá! Veletrh designu a nábytku Salone del Mobile je opravdovou ´crème de la crème´ akcí tohoto typu, a to v celosvětovém měřítku. Pokud si můžete dopřát volno ve dnech mezi 18. a 23. dubnem 2023, vydejte se do Milána a nazvěte to třeba studijním výletem. Mnoho se totiž dozvíte, zdaleka nejde jen o okukování designového nábytku. Publikum veletrhu je každoročně mixem osob napříč různými obory – estétům, kteří chtějí stimulovat své vizuální cítění a rozproudit inspiraci, obchodníkům, kteří se na milánském výstavišti octnou v epicentru byznysového dění, sektoru B2B, výrobcům nábytku a designérům, ale i všem, kteří si chtějí užít vydatný program a zažít neopakovatelnou atmosféru Milána po dobu trvání tohoto festivalu. Ano, opravdu jde svým způsobem o festival. Salone del Mobile se vždy může pochlubit propracovanou mozaikou témat, mezi kterými si každý najde něco, co ho zajímá a neméně působivá je i celková atmosféra města, které v tyto dny v roce doslova tepe designem. Milán se stává vitrínou designových výrobců, designových produktů a v tyto dny v jeho ulicích probíhají akce tematicky oslavující toto téma. Mnoho z nich je určeno i pro širokou veřejnost, jarní Milán designem zkrátka žije.

 

designový nábytek
© photos from www.salonemilano.it, Courtesy Salone del Mobile.Milano and photo credits: AM Andrea Mariani, AR Alessandro Russotti, DR Diego Ravier, FR Francesco Rucci, LF Luca Fiammenghi, LM Ludovica Mangini, SLV Saverio Lombardi Vallauri.

 

Každoroční tematické výstavy a spojený program v těchto blocích: International Furnishing Accessories Exhibition (interiérové doplňky), Workplace 3.0 (pracovní prostor), S.Project (průřez věnovaný produktovému designu a přístupům k interiérovému designu z hlediska technologického i dekorativního) a SaloneSattelite (prostor věnovaný projektům ze škol, univerzit a designérům pod 35 let). Zároveň bude nadcházející ročník prostorem pro bienále Euroluce. V italském originále je euroluce slovo vyjadřující staletou tradici spokojenosti s dobře odvedenou prací. Euroluce na Salone del Mobile je instalace sdružující výrobce a návrháře svítidel, tematicky míří ke světlům, novým řešením a k technickým inovacím.

A co ještě čekat od letošního ročníku?

Maria Porro, prozatím nejmladší prezidentka veletrhu v historii, má jasné vize: „Otevřenost, udržitelnost a výzkum jsou hlavní problematiky 61. ročníku milánského Salone del Mobile.“ Podstata slov, která by mohla znít jako vágní termíny, v tomto případě ale zůstane naplněna. Sama Maria hovoří o konkrétních cílech, které má veletrh přinést. Akcentuje například téma udržitelnosti nejen jako abstraktní představu oceánů plných plastů, ale i nad rámec veletrhu chce představit a přinést praktickou pomoc firmám v přechodu z méně udržitelných procesů do více udržitelných. Zmiňuje také tíživý fenomén, kdy neexistuje prostor nebo instituce, skrze kterou by se předávalo řemeslné know-how. Existuje tak například mnoho specialistů na elektrotechniku, ale jen velmi málo těch, kteří se zabývají čalounictvím a dokáží jej jako řemeslo předat dál. Spoustě tradičních technik tak hrozí zánik - řemeslnictví je ale s nábytkem, nábytkovým designem a vůbec s oblastí nábytkářského průmyslu velmi úzce spjato.

 

výstava nábytku
© photos from www.salonemilano.it, Courtesy Salone del Mobile.Milano and photo credits: AM Andrea Mariani, AR Alessandro Russotti, DR Diego Ravier, FR Francesco Rucci, LF Luca Fiammenghi, LM Ludovica Mangini, SLV Saverio Lombardi Vallauri.

 

Třetí téma, výzkum, se pak dotýká zejména výzkumu v oblasti nových materiálů a alternativních řešení. Zřejmě nikdy toto téma i ve spojení s nábytkářským průmyslem nebylo natolik aktuální – v posledních několika letech se v souvislosti s celosvětovým děním potýkáme s nedostatkem surovin a materiálů a kvalitní výzkum a nové techniky mohou přinést nové možnosti.

Tedy, arrivederci a presto, brzy na shledanou!

A další ročník Salone del Mobile se již chystá!