Offcanvas top

Alain Gilles

Životopis tohoto belgického designéra nábytku jistě zaujme: Narodil se v roce 1970 a vystudoval politické vědy a následně ještě magisterský titul v marketingu. Poté se na pět let vydal pracovat do světa financí. Tam, kde by mohla kapitola jeho profesní přípravy končit, ale ve skutečnosti začala – za morální podpory své manželky se vydal do francouzského Valenciennes a vystudoval ještě industriální design a v roce 2007 si otevřel své studio.
A že se jednalo o dobré rozhodnutí!

Designové postele i stolky, které baví

Svůj konzistentní styl návrhů designového nábytku si našel poměrně brzy. Je přímý a srozumitelný. Nemusíte v něm hledat žádá skrytá ale a pokud se rozhodnete pořídit některý jeho signature kus, odvděčí se vám dokonale kvalitním zpracováním a do interiéru vnese hravost. V Carelli Praha milujeme jeho luxusní jídelní stůl Big Table. Pevný stůl navržený pro Bonaldo se zajímavým řešením nohou existuje v několika možnostech provedení. Stůl z masivu poskytuje extra místo na nohy je investicí na desítky let a variantě s barevnýma nohama je zábavný, ale díky kombinaci s kvalitním dřevem nikoliv infantilní. Právě za něj získal Gilles jedno z prestižních ocenění pro designéry, The Good Design Award. Získal i desítky dalších, mimo jiné také v rámci Red Dot Design Award v kategorii Best of the Best za stůl Welded. Sám také pravidelně zasedá jako porotce v designérských soutěžích.

bonaldo big table

(Zdroj obrázku: Katalog Bonaldo, model Big Table)

Jeho tvorba je veselá, nicméně velmi moderní. Křivky a barvy, ale třeba i mech! Navrhl třeba instalace a interiérové doplňky, které jsou tvořeny z živého mechu upraveného tak, aby vydržel naživu i několik let. Nepředstavujte si ale žádné chaloupky na muří nožce. Jedná
se o vkusné předměty, které pomáhají díky svým vlastnostem redukovat stres a Gilles na ně vsadil i jako na vysoce efektivní odhlučňovací clonu. Kam jinam se tak originální počin hodí, než do pracovních prostor? Tato problematika je Gillesovi blízká – navrhl řadu designového nábytku do kanceláře
 a řešení pro open space pracoviště. Jeho vynalézavost přivedla na svět pod značkou BuzziSpace zajímavé výsledky pro místa, kde má koexistovat větší skupina lidí. BuzziHub, designové odhlučněné kukaně, které stylově nahradí velké zasedací prostory, telefonní budky, nebo sdílené pracovní stoly právě s mechovou clonou pro minimalizaci kancelářského ruchu.

Spolupracuje třeba s firmami Varaschin, Bonaldo, GreenMood a my si Alaina Gillese ceníme pro jeho kreativitu. Svět možná přišel o potenciálního politického vědce či marketingového specialistu, ale byl obdařen talentovaným návrhářem se smyslem pro humor. Jeho tvorba je veselá a přesto luxusní – kombinace, která se málokdy povede. 

I další ročníky Red Dot Design Award jeho přístup ocenily. Čtěte další zajímavosti v článku Red Dot Design Award - co přinesl poslední ročník?