Offcanvas top

Designový nábytek a Giuseppe Viganò

Tento současný italský umělec a designér je znám pro své široké rozpětí aktivit. Narodil se roku 1952 a etabloval se právě jako interiérový designér, nicméně o své tvorbě sám říká, že „cokoliv jej nějakým způsobem zasáhne, může se stát zdrojem inspirace“ a design něžně a metaforicky přirovnává k poezii. Rozhodně ale nepodlehněte pocitu, že by se jednalo o umělce, jehož mysl létá někde v oblacích. Od roku 1988 se věnuje jako nezávislý designér svým projektům a zakázkám především pro italské výrobce nábytku, například pro Gamma International, Turri, Bonaldo, Saba Italia, Arketipo, Poliform a další značky. Od roku 2012 vede úspěšně svůj tým Studia Viganò v Lissone k dosahování své konzistentní designérské vize, obsahující mimo svět nábytku také moderní umělecké instalace a celkově je mu blízký svět vizuálního umění.

Luxusní nábytek s vlastním žebříčkem hodnot


Giuseppe Viganò se u produktů zaměřuje na tři základní aspekty, které jsou vlastně velmi chytrým a univerzálním měřítkem pro všechny, kterým záleží na výběru prvotřídního nábytku. Jsou jimi:

·       Afinita
·       Využití
·       Cena neboli náklady

Afinita vyjadřuje vzájemný vztah produktu a zákazníka a jako první z hodnot určuje to nejzásadnější – spokojenost zákazníka. Nezáleží vlastně tolik na tom, zda se bude daný kus dobře vyjímat na katalogové fotografii produktového focení. Win-win situace nastává, pokud investujete do luxusní sedačky, která splní vaši estetickou představu a bude kompatibilní s něčím z vaší osobnosti, s vaším výběrem ostatních interiérových prvků, s vámi.

V ideálním případě si tak pořídíte kus, který k vám „sedne“, a to i doslova a navážete s ním dlouhotrvající vztah.
Využití souvisí s výše zmíněným. Dle Giuseppeho Viganò stojí na jedné straně vaše požadavky a vybrané zboží by vám mělo vyjít vstříc, nikoliv naopak. To znamená, že toužíte-li především po relaxačním křesle, které vám dopřeje zapomenout na všechny starosti, neměl by tento požadavek ustoupit jiným přednostem a neměli byste si namísto něj pořídit dvě designové židle jen proto, že nejsou tak náročné na prostor. Zní to samozřejmě, ale kdo z nás někdy neustupoval ze svých nároků ve jménu vyššího (či cizího) dobra? Mimochodem, pokud tajně toužíte po relaxačním křesle, doporučujeme tento článek.
Cena bývá rovněž praktickou směrovkou na pomyslném rozcestníku, před kterým mnoho lidí váhá. Nižší cena může být lákavá, nicméně rčení o drahotě laciných věcí známe všichni. Viganò dodává, že cena musí být konzistentní s designem.

My v Carelli souhlasíme a připojujeme důraz na fakt, že design veškerého nábytku, který naleznete v naší nabídce, jde vždy ruku v ruce s prvotřídní kvalitou zpracování celého produktu a jeho cena této kvalitě vždy odpovídá. Jednotlivé kusy nábytku jsou vyrobeny obvykle ručně a v souladu s náročnou filozofií, která v sobě nese know-how několika generací, řemeslný um, použití prémiové kůže, kvalitních potahových látek, originální kusy exotického dřeva a další ušlechtilé materiály a bere v potaz i dobře zaplacenou odvedenou práci řemeslníků, či udržitelnost. Cenu a náklady tedy není radno podceňovat - vždy je třeba mít na paměti, na jaké náklady vás vyjde, pokud během patnácti let zhruba čtyřikrát až pětkrát zakoupíte například „levnější“ sedací soupravu z velkovýroby třeba oproti kvalitní kožené sedací soupravě, která vám poslouží ještě mnohem déle a získáte nadto i božskou vizuální přidanou hodnotu.

Multifunkční nábytek i konzervativní styl


Viganòvy návrhy, stejně jako připodobnění k poezii, umí být velmi variabilní a lze říci, že až nevyzpytatelné. Jeho autorská tvorba je rozhodně nonkonformní a hravá, možná uzemněná pouze společným jmenovatelem nekompromisního pohodlí. Naleznete v ní moderní jídelní stůl, jako je model TL od výrobce Bonaldo, natolik výrazný, že se stane nosným estetickým lídrem celého prostoru. Jsou to i knihovny, svítidla, nebo komody, z nichž každá je svým stylem třeba úplně jiná. Stejně tak v jeho tvorbě naleznete klasicky krásné a kvalitní sedací soupravy konzervativnějšího formátu, které se hodí kamkoliv, kam si přejete zařadit prvek vkusného pohodlí a doplnit jej jinými výraznějšími prvky nebo doplňky. Právem je jedním z nejoblíbenějších Viganòvých návrhů vůbec ikonická postel Squaring, a to hned z několika důvodů. Jedná se o nápaditý kus modulárního nábytku, který dle vašeho přání vytvoří pohodlnou luxusní manželskou postel s extra místem navíc, nebo jej vmžiku přetvoříte na klasické, avšak luxusní dvoulůžko se dvěma taburety na sezení či odkládání věcí. Stupňované reliéfy kostek jsou vysoce moderní a celá postel tvoří dojem bytelného útočiště, které zve k odpočinku. Potah můžete zvolit z desítek povrchů v různých barvách a na výběr máte také látkovou variantu, kůži, nebo eko-kůži. V každé variantě lze celý potah svléci a ulehčit si tak péči o už tak nenáročnou slavnou postel.

Studio Viganò je na vrcholu své inspirativní tvorby. Je častým hostem mezinárodních výstav a veletrhů nábytku, například prestižního Salone del Mobile Milan a jsme si jisti, že se Viganó nechá světem okolo inspirovat k dalším geniálním nábytkářským počinům.

Přečtěte si také tajný návrhářský tip Giuseppeho Viganò, který používá pro výběr těch nejlepších kombinací.