Offcanvas top

Pera Palace Hotel – Evropský luxus v Turecku

 

Stavba hotelu v srdci Istanbulu započala již roku 1892 pod taktovkou Alexandera Vallauryho, architekta turecko-francouzského původu. Nebyl to žádný začátečník – architekturu vystudoval v Paříži a již před realizací hotelu Pera Palace se věnoval velkým a zajímavým projektům, například návrhu istanbulského muzea archeologie nebo sídlu Osmanské banky. Společně s italským architektem Tommaso D´Aroncem se podílel na návrzích paláce sultána, po 25 let přednášel architekturu na univerzitě a podílel se na obnovení architektury po zemětřesení, které Istanbul postihlo v roce 1894. Do stavby hotelu Pera Palace promítl svou vizi o luxusním cestování a vytvořil pro něj speciální kategorii – „museum hotel“, které propojil nosnými prvky neoklasicismu, secese a orientálních stylů.

V době svého otevření byl hotel první plně elektrifikovanou stavbou v Istanbulu (kromě paláce sultána). Měl dokonce elektrický výtah a tekoucí horkou vodu, což v Turecku 19. století rozhodně nebylo obvyklé. Navzdory zaměření na evropskou klientelu nebyli prvními majiteli hotelu Evropané, ale rodina osmanských Arménů Esayanů.

Hotel odjakživa lákal svým exotickým orientálním kouzlem a mnohé významné osobnosti zde pobývaly, tvořily, či na sebe zde nechávaly později obdivované a vyhledávané vzpomínky. V první polovině 20. století navštěvovali hotel představitelé západních států. Významným hostem byl král Edward VIII., později spisovatelé, herci, či režiséři. Hotel milovala Greta Garbo nebo Alfred Hitchcock a těch nejvýznamnějších hostů si hotel váží natolik, že po nich pojmenoval některá apartmá. V pokoji č. 101 v roce 1917 poprvé strávil noc zakladatel moderního Turecka Mustafa Kemal Ataturk, ikona „nového“ Turecka a mnohých dosud přetrvávajících hodnot typických pro Turecko. Turkové Ataturka milují! Pokoj dnes slouží jako pomník, muzeum a pocta jeho osobě. Stěny jsou vymalovány jeho oblíbenou barvou, „sunset pink“, odstínem růžového nebe při východu slunce. Jde o vyhledávanou atrakci, protože v apartmánu se nachází mnoho osobních věcí i spisů tohoto prvního prezidenta Turecké republiky.

Místní Orient bar, kultovní místo mnoha schůzek u skleničky, vášnivých debat a obchodních setkání, ve kterém si hosté vychutnávají tradiční tureckou pálenku Raki, je podobně jako u pár dalších hotelů spjat s Ernestem Hemingwayem. Hotel Pera Palace se objevuje i v jeho knize Sněhy Kilimandžára. Pokoj č.441 označuje apartmán Agathy Christie, v pokoji lze nalézt odpovídající výzdobu včetně starých psacích strojů. Slavná spisovatelka hotel navštívila poprvé, když se vlakem vydala do až do Bagdádu a na základě této cesty napsala kultovní Vraždu v Orient Expressu. Hotel se musel vepsat do jejího srdce, napsala zde dokonce několik svých děl. Jedna z hotelových restaurací na její počest nese název Orient Express a její výzdoba je věnována právě Agathě Christie a filmům inspirovaným jejími díly.

clanek - pera palace

Samotný hotel je považován za kulturní památku Turecka a jako takový je zvlášť chráněn zákonem. Vnější neoklasicistní fasáda tvoří již trvalou součást istanbulského panoramatu. Interiéry jsou úchvatnou fúzí orientálního stylu a secese, jednotlivé pečlivě vybrané kusy nábytku dotvářejí luxusní a neotřelý pohádkový dojem. Ostatně, perličkou je, že mezinárodně používaný termín „Ottoman“ znamená v překladu „Osmanský“. A právě zdomácnělé slovo otoman odkazuje k vlivům, kterými nás, Evropany, Osmanská říše obdarovala. Turkové museli o pohodlí něco vědět již pradávno. Otomany jsou obvykle menší, čalouněné pohovky bez opěradla, na kterých se odpočívá jedna báseň.

V roce 2008 musel být celý hotel renovován, ovšem všechny původní prvky, které si zamilovali už pasažéři Orient expresu, zůstaly zachovány.

Zajímají vás další klenoty mezi světovými hotely? Přečtěte si třeba o Plaze, jednom kultovních newyorských hotelů, kde se psaly dějiny.