Offcanvas top

Jídelní židle. Jaké by vybral Luca Signoretti?

Židle k jídelnímu stolu jsou tou správnou tečkou za větou, kterou sděluje váš interiér. Otevřete se pohledu na autorskou tvorbu Lucy Signorettiho a zjistěte také, proč se nevyplácí vybírat designové židle až nakonec.

Signoretti se narodil v Itálii a je úspěšným produktovým designérem. Svou vášeň propsal i do nábytku, který je mu určitým ukazatelem standardu v rámci umělecké kreativity. Designový nábytek totiž musí plnit nejen svůj imperativ krásy, ale nese i závazek komfortu, což nejvíce platí pro ty kusy vybavení, které slouží sezení a odpočinku vůbec.
V rámci své práce spolupracuje Signoretti s prestižními italskými značkami, jako jsou Cattelan Italia nebo Tonin Casa. Židle do kuchyně či jídelny, které navrhuje, si můžete prohlédnout na fotografiích níže v článku. Jsou známé svým efektem dvojího záměru - na pohled jsou nádherné, na posezení však ještě lepší. Jak je to možné? 

luxusni jidelni zidle
Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Miranda. Subtilní dřevěné nožky drží velkoryse širokou sedací část. Prémiové kožené čalounění činí z židle Miranda na luxusní haute-couture v oblasti nábytku.

Luca Signoretti, ale i další, kteří komfort při jídle povýšili na designérskou vizi, se shodují v následujícím:

“Již při navrhování židle je třeba myslet na naprosto přízemní hodnoty, po kterých člověk touží. Až na ty pak lze naroubovat jakékoliv estetické požadavky, neboť není jídla ani vína, které by vyvážilo špatný dojem z nepohodlného sezení."

luxusní židle k jídelnímu stolu
Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Glam. Vynikající estetika a ikonický tvar opěrné části se skvěle doplňují s masivními jídelními stoly. 

Interiérové studio Carelli s efektem dvojího záměru naprosto souzní. Jan Žemlička, výkonný ředitel firmy nadto dodává, že považuje za obzvlášť sympatické, že se navrací trend jídelen jako samostatného prostoru: “Není žádný problém, pokud vám půdorys vašeho domova neposkytuje samostatnou místnost pro jídelnu. Často navrhujeme například logické využití prostoru mezi kuchyní a obývacím pokojem, přičemž oddělení může být třeba jen symbolické.”


Jídelní kout s vaším vlastním kouzlem

italské jídelní židle
Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Beetle. Výjimečná židle pro všechny okamžiky vašeho dne. Kombinace příjemně extravagantního sametu a oblých tvarů z Beetle činí moderního trendsettera. Nic ale není dáno. Na výběr máte i z dalších materiálů čalounění i barev dřeva. 

Otázka dne tedy zní: Jak vybrat ty správné židle do jídelny? 

Pokud váháte, odložte rozpaky zodpovězte si, jak má být vaše jídelna formální.
Má-li ve vaší domácnosti především čestné místo jako reprezentativní území pro návštěvy, které chcete hostit a hýčkat, nebojte se výrazného stylu. Jídelní křesla, nebo třeba vysoká opěradla umocní spíše slavnostní a konzervativní dojem. 

jidelní židle
Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Adria. Minimalistický kus s ultralehkou kovovou konstrukcí v několika barevných provedeních. Kvalitní kožené čalounění je praktické a umí stárnout s grácií. 

Chcete-li dosáhnout spíše uvolněné atmosféry, židle do kuchyně či jídelny by měly zaujmout  poněkud nenápadnější roli. Toto pravidlo platí přednostně i tam, kde vás poněkud omezuje prostor. Neznamená to ale vynechat nároky na pohodlí, naopak. Nabízí se přímočaré řešení v podobě jídelních židlí s područkami či nižší opěrnou částí.

židle k psacímu stolu
Zdroj obrázku: Katalog Cattelan Italia, model Camilla. Moderní židle s dřevěnou či kovovou konstrukcí nabízí nižší sed a evokuje pocit příjemného hnízda. Tichý, avšak dokonalý luxus objevíte s verzí v nubukovém čalounění. 

V závěru také doporučujeme vybírat vždy jídelní set - tedy zároveň jídelní stůl i židle. Mnoho lidí prvně vybírá stůl, který může být natolik esteticky závazný, že pak zbývá pouze několik variant jídelních židlí, které se k němu hodí. 


○ Designové jídelní židle jsou ideální trefou, pokud se vám podaří dosáhnout dvojího záměru - bezstarostného pohodlí, stejně jako zapamatovatelné elegance. Shrňme si podstatné body:

○ Vysoká opěradla a výrazný vizuální styl umocňuje formální atmosféru, zatímco nižší opěrky evokují uvolněnost a komfort. 

○ Luxusní nádech můžete zařídit nejen tvarem konstrukce, ale také prémiovými materiály, jako je dřevo, kůže, či zajímavý vzor na čalounění.

○ Židlí by mělo být vždy akorát vzhledem k proporcím jídelního stolu, ani méně, ani více.

○ Jakkoliv formální nebo neformální styl by vždy měl nést prvky osobního až intimního prostředí, nebojte se proto vyjádřit svou individualitu. Od dekorací, přes osvětlení, až po ty kusy nábytku, které stojí opodál. 

Židle vybírejte rovnou ke konkrétnímu jídelnímu stolu, nevybírejte je až nakonec.