Offcanvas top

Osvětlení: Zlatá hodinka, kdykoliv ji potřebujete

Svítidla, světýlka, svíčky, lampičky. Babí léto nám letos dalo krásné sbohem v podobě dlouhých odpolední na slunci a přestože nastává temnější část roku, poradíme vám, jak vyzrát na náladové podzimní počasí.

Bodová světla, nebo křišťálové lustry? 

Staré rčení praví, že bez temnoty by nebylo světla. V oblasti interiérového designu to platí zcela automaticky, protože právě jeho role je klíčová. Při zařizování prostor je často podceňováno, přestože má doslova čarovnou moc. Nejde jen o funkčnost, ale i o navození správné nálady a vytvoření příjemné atmosféry.

„Opravdu lze říci, že existuje určitý koncept zařizování světlem.“, uvádí k tématu interiérový designér Ivo Prokel. Světlo považuje zcela zásadní aspekt a dodává: “Správné osvětlení interiéru považuji za naprosto zásadní téma v interiérovém designu. Jednoduše řečeno, bez světla není design vidět.” 

Designová svítidla jsou, bez nadsázky, jedním z kouzelných mávnutí pomyslným proutkem, kterými můžete měnit ráz celého prostoru. Pomohou vyzdvihnout, na co kladete důraz a jsou zároveň elegantními uměleckými díly. Pokochejte se třeba lustry z kolekce Sofi z dílny Bonaldo: Kvalitní sklo je v módě a renovuje tichý vintage odkaz. Výhodou je, že si jej můžete konfigurovat dle vlastních preferencí a nechat ho zazářit v různých provedeních.

led osvětlení
(Zdroj obrázku: Katalog Bonaldo, model Sofi)

Ivo Prokel zároveň zmiňuje, že správné osvětlení interiéru vzniká v ideálním případě již při návrhu dispozic domů či bytů. Na pomyslné misky vah se pak klade počet i pozice svítidel, rozsah a provázanost jednotlivých světelných polí, ale také samozřejmě intenzita a barva světla. Vše uvedené si pak musí sedět s proporcemi interiéru, povrchy použitých materiálů i s barvami stěn a vybavení. 

Povšimněte si někdy, jak jsou osvětleny prostory, ve kterých vám je tak nějak přirozeně příjemně – většinou se jedná o rafinovanou souhru několika různých světelných zdrojů, ale i několika barev světla.

Teplota barvy světla a co je dobré vědět

Je po rozmístění lustrů a světelných bodů v interiéru velmi podstatným faktorem. Ale víte, jak se to vlastně s tou barevností světla má?

Představíme-li si barevné spektrum, máme k dispozici tisíce odstínů barev. Ve zkratce řečeno se ale jen některé vztahují na ty, kterými světlo můžeme charakterizovat. Jedná se o načervenalé, zlaté a žluté odstíny, ale i bílé až modré tóny. Měří se fyzikální jednotkou Kelvin (K) a faktem je, že různé teploty na nás působí i fyziologicky a psychologicky.

Každá žárovka je označena vlastním počtem Kelvinů. Čím je číslo vyšší, tím chladnější bude světelný svit, a naopak. Bílé denní světlo je považováno za neutrální a můžete si jej představit jako světlo vprostřed dne v místnosti vymalované bílou barvou. Není ani příliš intenzivní, ani příliš mdlé. Nedráždí zrak, ale umožní číst si noviny, aniž byste museli mžourat.

Vše, co v jednotkách Kelvinů spadá níže, než neutrální bílé světlo, se považuje za žluté (či bíle žluté) světlo. Spojujeme si jej obvykle s ambientní atmosférou – lichotí pleti, očím, ale i všemu ostatnímu a mezi jeho velká plus patří i to, že umí skrýt drobné nedostatky. Vzpomeňte si, jak příjemné je osvětlení od plamínků ohně. Ale pozor, pokud byste si žluté světlo nainstalovali všude, vaše oči by vám příliš nepoděkovaly.
Naopak hodnoty udávané nad hladinu neutrálního denního světla najdeme nejčastěji v místech, která mají co do činění s oficiální atmosférou a kde je potřeba, aby bylo vše vidět – jako pod drobnohledem. Žárovky u lékaře, na úřadě, ale i ve školách a podobných zařízeních jsou toho příkladem. Toto základní pravidlo vám může pomoci, až budete přemýšlet, jak vybrat LED žárovky.

Nad stůl do domácí pracovny se nebojte světlejších tónů světla, při kterém vám nic neunikne. Naopak pro podkroví s krbem, které je určené k relaxaci, jsou ideální žluté tóny.

CARELLI TIP: A víte, co je nejlepší pro líčení u toaletního stolku, nebo jak vybrat světlo do koupelny? Zrcadlo s ovětlením je optimální v kombinaci žlutého a bílého světla současně, či najděte žárovky o teplotě okolo 5000 K. Ty se nejvěrněji blíží běžnému dennímu světlu.

Stropní svítidla a další nápady pro dokonalé světlo

Stejně jako móda a interiérový design, své trendy mají i interiérová svítidla. Mezi ty, po kterých toužíte nejčastěji, patří: 

Skleněné lampy organických nebo houbovitých tvarů, které dobře zapadají do moderní estetiky poloviny století, která se snažila spojit vzory inspirované přírodou s moderními materiály. Minimalismus stále prožívá svou renesanci a skvěle sedí do městské zástavby. 
Bodové svítidlo
(Zdroj obrázku: Katalog Bonaldo, model Acquerelli)

I Art deco elegance si nachází svou cestu do vašich domovů. Často ne v tak opulentním stylu, jak ji servírovala 20.léta minulého století, ale spíše jako dotyk hravé extravagance a eklektický prvek, jenž poutá pozornost. Geometrické prvky, kovové povrchy a náznaky zlaté éry.  
Svítidla do kuchyně
(Zdroj obrázku: Katalog Bontempi Casa, model Pandora)

Stojací lampy u vás stále vedou. Více se s nimi experimentuje, než tomu bylo v minulých letech - jejich místo dávno není jen vedle pohovky. Vyzkoušejte jednoduchost, čisté linie a nádech útulnosti inspirované severským designem. A další výhoda? Snadno a rády se stěhují, můžete je tak umístit třeba každou sezónu trochu jinam. 

Luxusní lustry
(Zdroj obrázku: Katalog MIDJ, model Charlotte)

Až se ponoříte do temné a tajemné krásy podzimu, nezapomeňte, že osvětlení není jen o vidění, ale také o pocitech. Svítí nám během chvil, které sdílíme s blízkými, na příběhy, které čteme, a na vzpomínky, které vytváříme. Rozsviťte si na podzim, ať stojí za to! 

Líbil se vám článek? Pokračujte v podzimním čtení: Zbrusu nová interiérová pravidla