Offcanvas top

Styly interiéru

Za léta historie designu bylo vytvořeno mnoho interiérových stylů. Při zařizování místnosti není od věci se některým inspirovat a vnést do něj své vlastní prvky. Pro představu si popíšeme alespoň ty nejznámější.

 

Nejsoučasnějším je jistě styl moderní. Odráží poslední novinky v designu a klade důraz na funkčnost. Čisté linie a jednoduché tvary, to jsou hlavní prvky moderny, která vychází ze školy Bauhausu. Klasickými materiály jsou dřevo, nerez a kámen. V kuchyni nechybí velkoformátové dlaždice a moderní spotřebiče. Okna bývají vybavena žaluziemi, či roletkami namísto záclon. Velmi podobný je minimalistický styl, který dovádí praktičnost interiéru k dokonalosti. Odmítá jakékoliv zbytečné doplňky. Je založen na logice a geometrické přesnosti. Oba tyto styly se hodí do menších místností, ve kterých dokáží vytvořit vizuálně větší prostor.

 

Erich Consemüller, Bauhaus-Scene (1926)

 

Poměrně módní je také industriální styl. Ten vznikl současně s módou stavět byty v bývalých továrních halách. Nezakrývá původní prvky těchto průmyslových objektů, právě naopak. Hlavními znaky jsou přiznané cihlové zdi, sloupy, ventilace i nekryté trámoví. Veliký prostor se obvykle rozděluje na více částí. Chladnost všudypřítomného kovu a skla vyvažují světlé barvy a rostliny. Někdy se využívá i industriální nábytek, například staré šatní skříňky dělníků nebo průmyslové lampy.

 

 

Trochu v opozici k předešlým stojí styl klasický. Čisté linie střídá elegantní křivka a ornamentální zdobení. Okna zakrývají těžké záclony a na zemi mohou ležet vzorované koberce. Pořád převládají světlé barvy, především bílá. Kromě dřeva a skla se často používá i mramor. Některé prvky jsou přejaty i z architektury starověkých Řeků a Římanů. S tím souvisí určitá symetričnost, kterou se tolik neliší od moderny. Místnost bývá geometricky uspořádána kolem jednoho bodu, kupříkladu okolo krbu.


V časech minulých se inspiruje i zámecký styl interiéru. Ten už se více vzdaluje současným trendům. Vrací se do doby baroka a rokoka. Jsou mu vlastní okázalé zlaté ozdoby, pastelové barvy a strakaté vzory. Obvykle postrádá jakoukoliv symetrii. Oblíbené jsou i rozměrné obrazy a zrcadla ve zdobených rámech. Celý interiér se snaží působit na první pohled dojmem přepychu. Dnes existuje i takzvaný glamour styl, který kombinuje prvky zámeckého a moderního stylu. K typickým znakům rokoka přidává novější materiály, hlavně kov a sklo. Libuje si v lesklém povrchu, kožešinách a dává ještě více najevo okázalý luxus.

 

Pokud se chceme inspirovat spíše v nedávné historii, ideálním adeptem může být retro interiér. Současnou módou je především retro design z 50. a 60. let. To znamená oblé tvary nábytku a kontrast teplých pastelových barev. Často se retro kombinuje s popartovou dekorací. Takový interiér se pak stává téměř moderním uměleckým dílem. Stěny zdobí velkoformátové sítotisky jako od Andyho Warhola a na různých doplňcích se objevují komiksové motivy.

 

Samozřejmě existuje mnoho dalších stylů. Některé se inspirují dalšími historickými obdobími, například viktoriánským. Některé zas čerpají z exotických kultur, třeba japonský nebo etno styl. Zde jsme si pojmenovali a popsali jen ty nejpopulárnější. Snad vám i tak tento výběr poskytl pár nových informací o možnostech využití interiéru.