Offcanvas top

Marco Fumagalli a jeho design s přidanou hodnotou

Narodil se v roce 1985 v Miláně a je hovoří se o něm jako o vycházející hvězdě světového nábytkového designu. Jeho specifický styl kombinuje současnou estetiku s tradičním řemeslným zpracováním, jak je již u italských designérů dobrým zvykem. I Marco Fumagalli tyto dvě konstanty považuje za základní předpoklad vzniku funkčních a vizuálně výjimečných kusů designérského nábytku.

Ekologicky vyráběný nábytek 

Fumagalliho záliba v designu se projevila již v mládí. Jako dítě trávil hodiny tím, že rozebíral své hračky a skládal je znovu dohromady novými a zajímavými způsoby. Tato fascinace formou a funkcí jej nakonec přivedla ke studiu průmyslového designu na Politecnico di Milano. Po jeho ukončení pracoval pro několik známých designérských firem, než se v roce 2014 vydal na vlastní cestu. Od té doby vytvořil širokou škálu kusů nábytku, od židlí a stolů až po designové osvětlení a doplňky. Jedním z charakteristických rysů jeho práce je závazek používat udržitelné a ekologické materiály při navrhování nábytku. Věří v možnost vytvořit krásné a funkční kousky, aniž by muselo být obětováváno životní prostředí a to, co jej baví, je například nábytek z ekologického dřeva, ale i přírodní vlákna a netoxické povrchové úpravy. V tomto směru jdou navíc inovace v oblasti výroby nábytku mílovými kroky kupředu, Fumagalli se tedy jistě rozhodl správně.

židle eko

Židle Hidra, Bontempi Casa (Zdroj: Bontempi Casa)

Minimalismus s nápadem

Designové návrhy Marca Fumagalliho si získaly pozornost kritiků i spotřebitelů. Se svými produkty se účastnil nejprestižnějších světových přehlídek designu, včetně Salone del Mobile v Miláně a Maison&Objet v Paříži. Za svou práci získal také řadu ocenění a vyznamenání, včetně prestižní ceny Red Dot Design Award. Podílí se nejen na projektech obytné architektury a interiérů, ale také v oblasti veřejných prostor, barů, klubů, výstav, lázní a salonů. Pokud byste si s Marcem Fumagallim dali kávu a zeptali se jej na interiérové tipy, nejspíše by vám doporučil nadčasový minimalistický styl s občasným výrazným prvkem. Nakonec, je to designér, který se nebojí nechat se inspirovat tvarem těstovin!

Navzdory svému úspěchu zůstává Fumagalli skromný a oddaný svému řemeslu. Jeho cílem je posouvání hranic a možností v oblasti designu nábytku a hledání nových materiálů, technik a inspirace. Zápal pro věc a kreativita z něj činí jednoho z nejzajímavějších designérů současnosti.

Kožené sedačky

Sedací souprava Clift, Cierre (Zdroj: Cierre)