Offcanvas top

Paříž: Veletrh designu Maison&Objet 2023

Prestižní záležitost par excellence! Veletrh Masion&Objet je veletrh nábytku, ale své místo zde mají i interiérové doplňky, dekorace, svítidla, moderní technologie, textilie, ale vlastně vše, co lze spojit s designem objektů interiéru i exteriéru. Jeho organizátoři věří, že každý objekt má svůj příběh, který na veletrhu může vyprávět. Poznamenejte si leden (19.-23.1.2023) a září (7.-11.9.2023). Koná se totiž dvakrát ročně.

Od designového nábytku po vůně do interiéru

Maison&Objet je určen jako B2B platforma a nejvíce se tedy týká profesionálů z oblasti pohostinství, hotelnictví, architektů, podnikatelů, ale i řemeslníků, výrobců, designérů
a dalších vizionářů, kteří skrze svou vášeň touží měnit svět k lepšímu. Je to prestižní hub kontaktů, navazování profesionálních partnerství a nových přátelství, inovací, technologií, pokroků a nápadů pod jednou střechou – pod střechou pařížského výstaviště Paris Nord  Villepinte. Maison&Objet je sexy i chic, protože vždy odráží aktuální lifestylové trendy a jeho ústřední aktéři mají co říci.

Například Raphaël Navot, který byl pro Maison&Objet vyhlášen designérem roku 2023, je pařížský interiérový designér izraelského původu a pro letošní ročník připravil The Apothem Lounge. Bude se jednat o instalaci představující svět světla a textur, přičemž sám Navot uvádí, že způsob, jakým pracuje, má blíže k filozofii designu než k vyprávění příběhů. Jeho estetický styl je pozoruhodný: Věnuje se prestižním zakázkám v oblasti designu, spolupracoval třeba s Davidem Lynchem na otevření jeho pařížského klubu, navrhl hotelová apartmá v luxusním středisku Hôtel Belle Plage v Cannes a sám vnímá interiérový design veřejných prostorů jako možnost vstoupit do děje. Miluje vytváření „takových kulis, které působí, jako by tu byly odjakživa“. Při své práci přísahá na dvě pro něj typické hodnoty: Řemeslné umění a „umění“ přírody. Příroda a její vzory a textury jsou pro něj nadčasovou studnicí inspirace a oproti jakémukoliv umělému tisku, potisku, nebo člověkem vytvořenému vzoru je pro něj nevyčerpatelná a o mnoho zajímavější.

Letos se představí na 2300 značek se svými projekty ze 147 zemí světa, mimo jiné třeba český Artěl a protože si Maison&Objet zároveň klade za cíl podporovat mladé značky a nové projekty vůbec, vyhradil jim sekci Future on Stage jako odrazový můstek pro jejich prezentaci.

Designové židle, stoly a užitný design

Novinek i stálic mezi nábytkem si zde užijete ažaž. Nezapomeňte, že veletrh probíhá v osmi halách naráz, obujte si proto pohodlné boty a opřete se do toho. My doporučujeme mít oči dokořán a nevynechat proslulé výrobce jako MIDJ a jejich poetické kožené židle, nebo Nardi a jejich prozaicky praktický zahradní nábytek. Za váš čas na této přehlídce krásna stojí ale rozhodně i dánská značka Broste Copenhagen, která vyrábí doplňky, dělající domov domovem, nebo francouzského výrobce luxusních postelí Tréca.

Najdete tu mnoho dalších zajímavých kategorií vystavovatelů, jako například Smart Gift, Kids & Family, nebo Pattern Lab.

A máme ještě tip navíc: Maison&Objet and the City. Přesně tak zní název doprovodných akcí, které se budou napříč městem konat v souvislosti s tímto veletrhem. Vznikne
tu pařížský designový ekosystém dýchající atmosférou večírků, pop-up storů, výstav, prodejních akcí a dalších exkluzivních eventů. Hledat můžete třeba na Instagramu nebo
na oficiálních stránkách veletrhu www.maison-objet.com.

Užijte si originální atmosféru Paříže – Louvre nebo Musée d´Orsay jsou nevyčerpatelné, stejně jako pařížské parky, zahrady a mosty. Po půlnoci je veřejnosti otevřen i zmíněný klub Silencio Davida Lynche, který je inspirován kultovním filmem Mulholland Drive, či se zastavte na skleničku v pařížském Ritzu. Zkrátka, jak řekla Audrey Hepburn - Paříž je vždy dobrý nápad.