Offcanvas top

Kožená sedačka a dalších top 5 kožených produktů 2023

Nový rok je tu a my přinášíme žebříček produktů, které se našim zákazníkům osvědčily natolik, že si přejeme je s vámi sdílet. Zároveň zde naleznete nejen informace o konkrétních produktech, ale i o kůži samotné. Je jedním z nejstarších materiálů používaných člověkem pro různé účely. V nábytkářství to platí dvojnásob – zatímco kousky z vašeho šatníku lze každou sezónu obměnit, s nábytkem bychom to jistě dělali neradi. V tomto článku se dozvíte o šesti zásadních produktech, které jsme dali dohromady jako must-have na následující leta. Popularita kožených sedacích souprav stále vzrůstá, neboť tento přírodní materiál zkrátka nebyl překonán. Zároveň jako společnost s ohledem na různé environmentální problematiky i jistou evoluční vyspělost zkrátka nakupujeme trochu jinak – přirozeně vzrůstá trend uvědomělých nákupních rozhodnutí. To znamená, že si dnes mnoho lidí pořídí třeba kožený gauč, který slouží při správné péči dobrých 15-20 let, nežli by se dopouštěli impulsivních opakujících nákupů „levnějších“ napodobenin každé dva roky. V Carelli Praha máme pro kůži slabost. V interiéru vždy působí skvěle – jak na dotyk, tak na pohled.

Kožená pohovka

Hned v úvodu vám poskytneme doporučení nebát se vystoupit ze své komfortní zóny a nahlédnout do výběru italských sedaček z kůže. Je to číslo jedna nejen z našeho žebříčku a proto byste si svou vyvolenou měli vybrat opravdu pečlivě.

Nejen podle jejích tvarů, doporučujeme myslet na ni jako na investici, která vás po příští desetiletí nezklame. Italské kožené sedací soupravy z naší nabídky pečlivě vybíráme tak, abychom vám nabídli tu nejvyšší odolnost. Kožené čalounění vydrží dlouhá léta a navíc časem získává nezaměnitelnou patinu, díky níž je nábytek snad ještě sympatičtější, než když je úplně nový. Kůže rovněž dobře izoluje teplo, takže v létě chladí a v zimě hřeje. Kromě toho jsou kožené sedačky vhodné i pro alergiky, protože v koženém čalounění neulpívá prach a jiné nečistoty. Sedací souprava patří k těm kusům v domácnosti, jež bývají používány intenzivněji, než jiné. I proto zaujímá opravdu luxusní kožená sedačka první místo v našem žebříčku nábytkových hodnot pro nadcházející rok.

Při výrobě nábytku se nejčastěji používá kůže hovězí, ale je možné narazit i na potahy z telecí či buvolí kůže. Než z této kůže vznikne materiál vhodný pro potah pohovky či křesla, projde mnoha výrobními procesy. Právě délka a kvalita procesu rozhoduje o výsledné ceně produktu více než typ použité kůže. Výrobní proces má totiž zásadní vliv na životnost povrchu. Podle povrchového ošetření se kožený nábytek dělí na dva typy – impregnovaný a naturální. Impregnovaný typ se hodí především do rušné domácnosti a doporučili bychom jej všem, kteří mají děti, domácí mazlíčky, nebo vědí, že jejich designová sedačka může přijít do kontaktu s jídlem a pitím. Impregnace na sedačku zároveň zpomaluje stárnutí kůže a činí její údržbu jednodušší. Lze ji používat ve více vrstvách, ale všeho moc škodí. Nábytek, který má impregnačních vrstev příliš, nemusí být příjemný na dotek a ztrácí prodyšnost.

Druhý typ koženého nábytku, naturální, postrádá jakékoli povrchové úpravy. To ale není žádná vada na kráse, používáním sena povrchu vytvoří přirozený ochranný povlak a o něco dříve se také vytváří zmíněná patina, kvůli které si mimochodem mnoho zákazníků naturální nábytek pořizuje. Více než nábytkem se věci z naturální kůže stávají originálním doplňkem. Skvěle se vyjímají v salóncích či knihovnách se starožitným interiérem.

Kožené křeslo

Pohovka oděná v kůži bývá charizmatickou základnou interiéru a není tomu náhodou. Jen si zkuste představit - co upoutá vaši pozornost, když se ocitnete v prostoru, který jste nikdy předtím nenavštívili? Bývá to právě pohovka! Možná jde o podvědomý pocit hledání bezpečí, který je nám všem společný. Možná jde o šťastné nalézání komfortu, který je rovněž společným jmenovatelem spousty z nás. Ať tak či tak, koženou pohovku pořizujeme většinou pro návštěvy, pro více lidí, pro ostatní. To je nanejvýš altruistické, nicméně, pojďme na moment myslet jen sami na sebe. Luxusní křesla z kůže mají dlouhou životnost a svou oblibu si získávají především díky tomu, žena rozdíl od kožených pohovek se jedná o místo určené většinou jen jedné osobě – vám. Dopřejte si personalizované pohodlí přesně tak, jak se vám líbí. Estetická pravidla jsou dnes včerejší, pokud vám nevyhovují a více, než kdy dřív je doporučeno kombinovat. Váš prostor tím jen získána osobitosti a v Carelli Praha vám rádi poradíme, jak jednotlivé kousky kombinovat. Interiér není nutné vybavit od stropu po podlahu ve stejných tónech, ani stejným nábytkem z jedné kolekce. Vintage otoman si může krásně porozumět s moderní bílou koženou sedačkou a vedle stojícím koženým křesílkem v koňakové barvě, které bude jen vaše. Vnímáte ten rozdíl? Můžete si dopřát a obhájit své vlastní pohodlí bez kompromisů a zajít ještě dále: Relaxační křeslo s podnožkou vám umožní dopřát si „dvacet“ kdykoliv se vám zachce. Křeslo Ipanema je druhým top produktem, který bychom doporučili, pokud toužíte po čistě vašem odpočinkovém prostoru. Německá společnost Het Anker se při jeho výrobě zaměřila na opticky nerušivou stabilní podpěru, kvalitní výplňový materiál a v barevné variantě koňaková kůže je křeslo právě tak výrazné, jako klasicky konzervativní.

Kožené kancelářské křeslo

Máme na mysli takové, do kterého se rádi posadíte a pustíte se do pracovních výzev roku 2023, ať jste si již stanovili jakékoliv. Ostražitě sledujeme všechny novinky na trhu nábytku a dobrá zpráva je, že zdravé pohodlí a okouzlující design přicházejí již nějakou dobu pospolu. Polohovatelné křeslo typu Cosyform Office od Himolla je naší volbou č. 3 mezi koženými produkty a to především proto, že se jedná o jedno z nejvariabilnějších: Přes 200 kožených možností, velikosti S, M, L, nebo XL, různá tvrdost, kvalitní výplňový materiál. Může to být elektricky polohovatelné křeslo, či manuálně polohovatelné. Šest variant stabilní otočné základny a opěrka hlavy. Zdá se, že více již takové křeslo nemůže nabídnout, při vývoji tohoto křesla se zkrátka myslelo na ty nejnáročnější zákazníky.

Jednou z vlastností kvalitní kůže je její přirozená prodyšnost. Díky tomu je i vícehodinové sezení v kožené židli komfortní záležitostí. Pokud prací trávíte mnoho času, nezapomeňte o své kancelářské křeslo pečovat. Není to ale nic náročného – kůže je sama o sobě oproti jiným materiálům natolik kvalitní volbou, že postačí zvážit impregnaci, čištění a krémování a dbát na to, abyste kožený nábytek neumísťovali příliš blízko radiátoru (nejblíže je 30 cm), nebo na přímé slunce. Kůže miluje tepelné rozmezí mezi 15 a 30°Ca vlhkost vzduchu mezi 40 až 70%. Za vaši péči se vám křeslo odmění dlouhou životností a budete se cítit jako v bavlnce. Stačí se tedy už jen opřít do práce.

Kožená rozkládací sedačka

Pro menší prostory, návštěvy, nebo když chcete být chvíli sami. V naší nabídce naleznete mnoho sedaček na každodenní spaní, či tzv. sofa bed. Vyznačují se kvalitní matrací, která je součástí tohoto nábytku. Umisťujeme je na 4. příčku, protože se jedná o chytré řešení a ty milujeme stejně, jako vy, naši zákazníci. Doby rozkládacích pohovek, které vypadají nešťastně a dobrý spánek na nich jev podstatě nemožný, jsou pryč. V roce 2023 se v nábytkovém designu patrně ještě více propíše trend multifunkčního nábytku a v naší nabídce můžete nahlédnout na rozkládací sedací soupravy na každodenní spaní přímo do vašich prostor. Přes den plnohodnotná sedací souprava, přes noc naprosto plnohodnotná postel. Ideální!
Zajímavým trendem jsou i multifunkční pokoje. Vychází z efektivní představy o městském bydlení. Pokoj pro hosty v bytě nebo domě může být vybaven rozkládací pohovkou a v mezičase sloužit jako pracovna nebo místnost plná chytrých úložných prostor pro knihy, sezónní věci či hobby potřeby. Kožená souprava je vhodnou volbou, pokud si přejete, aby s vámi zůstala opravdu dlouho. Při nižší frekvenci používání se může stát opravdu společnicí na celý života v případě menších prostorů doporučujeme volit světlejší odstíny kůže, které jsou v současnosti znovu velmi moderní. Odstín bílé kávy, slonovinové kosti nebo světle hnědá prostoru neubere na vzdušnosti a nepůsobí tolik robustně, jako třeba černá kožená pohovka, která se více hodí do větších pokojů. Třeba model Eclettico od Calia Italia je rozkládací gauč dostupný v potahu z přírodní kůže, který nabízí spoustu různých sestav, dokáže být nenáročný na prostora obsahuje kvalitní rošt i matraci. Výhodou menších rozkládacích souprav je i to, že pokud by vám přestaly vyhovovat tam, kam je umístíte, jistě pro ně snadno naleznete uplatnění kdekoliv jinde. Hodí se do zahradního domku, zimní zahrady nebo do pokoje pro teenagery.

Kožené jídelní židle

Jsou noblesní a velice pohodlné. Pokud vám záleží na tom, abyste vytvořili jídelnu nebo jídelní kout, ve kterém se budete rádi setkávat s ostatními, jistě máte i vysoké nároky na vizuální stránku věci. Jídelní židle jsou přesně tím prvkem, kterým lze codo estetiky vyjádřit mnoho a perfektně si rozumí s dalšími materiály – se sklem, kovem i dřevem. Proto jsou naším číslem pět. Například skleněné či keramické jídelní desce stolu dodá kůže dotyk útulnosti a stejně, jako je tomu u kožených pohovek nebo křesel, v kůži se dobře sedí, nenápadně se přizpůsobuje tvaru vašeho těla a ani k jídelnímu stolu není nepraktická. Pokud by došlo k jejímu znečištění, doporučujeme s ošetřením hlavně neotálet a očistit koženou část vlažnou destilovanou vodou a vysušit čistou utěrkou.
A jak zvolit ty správné designové židle k jídelnímu stolu? Mnohé se usnadní, zvolíte-li i stůl s podpěrnou částí ve středu. K takovému je pak možné přistavit jakékoliv židle, které vás osloví. Pokud naopak vlastníte jídelní stůl poněkud závaznějšího designu (například s výraznými nohami), poohlédněte se po esteticky lehčích modelech, jako je například Nata od Bontempi Casa. Kožené židle z této dílny jsou poměrně univerzální kousky nábytku, které doplní jídelní stůl jakéhokoliv tvaru – sedí si i s kulatými či oválnými. Překrásnou hru rozporů pak nabízí značka Midj. Její židle Lea je rozměry a tvarem minimalistickým způsobem, jak se posadit k jídlu, nicméně její možnosti vám umožní sestavit si ji téměř až maximalisticky například s koženou sedací částí, dřevěnými zády a lesklými kovovými nožkami. Jiný model od Midj, Suite, naopak vyjadřuje příjemnou syrovost, kdy beze slov nechává hovořit pouze dva přírodní materiály: Kůži a dřevo. Tvarem je příjemně robustní, hodí se i do komerčních prostora využití například v pohostinství. Evokuje poctivou práci, je vytvořena z poctivých materiálů a v poctivě stabilníma robustním stylu.

Kožený taburet a jiné doplňky

Pokud si na závěr lze přidat ještě malou porci luxusu, nezapomeňte na kožené doplňky. Lze si pořídit kožené obaly na květináč, kancelářské doplňky v kůži, kožené úchytky na skříňky, či kožený taburet. Ten je naším posledním tipem. Je to nestárnoucí a praktický kousek plnící především designovou funkci, ani jeho funkčnost by neměla být zapomenuta. Lze jej umístit v podstatě kamkoliv – kožený taburet do předsíně vnese komfortní prvek, v kuchyni sena něj může posadit ten, kdo pomáhá s přípravou jídla a obzvláště jeho kožená varianta pomůže „rozbít“ mnohdy sterilní dojem kuchyně.
Je to i podnožka ke každému křeslu či úložný prostor. Inspirujte se třeba taburetkou Cuborosso Borgia, která nahradí i sedací nábytek a poskytne příjemné sezení. Naším posledním tipem pro interiér snů je myslet na to, že ani koženého nábytku a doplňků by nejspíš nemělo být na jednom místě příliš a pro menší prostory to platí dvojnásob. Přestože za kůži vzniká čím dál více náhrad, žádná jejích kvalit prozatím nedosahuje. Zacházejte s ní jako se šafránem: Trocha stačí. Využijte toho, že kůže perfektně vynikne v kombinaci se dřevem, betonem, ale i kovem a sklem. A mimochodem, jak se vám líbí kůže v šafránovém odstínu?