Offcanvas top

Pantone barva pro rok 2023

Barva pro rok 2023

Americká korporace Pantone, svět barev sám pro sebe. Jako první katalogizovala barvy a jejich odstíny a díky unifikovanému souboru ve vzorníku Pantone si můžete být jisti, že hovoříte o též barvě, i pokud budete hovořit s někým na druhé straně světa. Společnost rovněž určuje pro každý rok unikátní barvu doprovázenou statí, v níž nastiňuje její symboliku a obvykle i vazbu na aktuální světové dění a společenskou atmosféru. A to není vše. Pantone se zabývá marketingovými průzkumy na téma barev a další strategické predikce – barvy přeci intenzivně působí na naše emoce, baví nás, mají instantní vliv na naši náladu a dokonce i na spotřebitelská rozhodnutí. Zajímavostí je, že od roku 1995 lze brát barvu jako ochrannou známku a vsadíme se, že byste nyní rozhodně dokázali vyjmenovat pět značek, jejichž identitě vévodí konkrétní barva.

A jaká je tedy barva nadcházejícího roku? Je to Viva Magenta, kterou v Pantone vzorníku naleznete pod kódem 18-1750. Patří do rodiny červených barev, ale její tóny hrají od fuchsiové, přes karmínově růžovou, až po plnou barvu lehčího Bordeaux. Je velmi živá, výrazná a odvážná. Elektrizující, mocná, ale zároveň hravá. Symbolicky odkazuje na dualismus moderních technologií a „barvu prvopočátku“. Je stará i nová zároveň. A opravdu. Barevně zapadá do představy technologicky saturovaných exteriérů a interiérů moderních japonských měst, ale i jako barva prvních rtěnek, které se mimochodem před 5000 lety vyráběly i z karmínových brouků – červců nopálových.


Koncept sedací soupravy v barvě Viva Magenta

Barvy lidstvo zkrátka fascinují a snad každé historické období vyniká určitou snahou barvami zdobit – sebe, oděvy, povrchy, domy, příbytky. Interiéroví designéři vědí, že ty správně zvolené barvy v interiéru vyvolávají v prostorách zcela konkrétní kýžené dojmy a že těchto dojmů jde dosáhnout tisícem a jedním způsobem. Co se týče vybavení bytů a domů, v minulých sezónách se oblibě těšily často neutrální tóny bílé, béžové, šedé (ostatně, Pantone barvou covidového roku 2021 byla šedá „Ultimate Grey“) a monochromatické interiéry v přírodních barvách. Přírodní materiály, textury a jistá elegance ukrytá v jednoduchosti. Můžeme se nechat překvapit, jak s Viva Magentou naloží přední světoví designéři a jak ji promítnou do své tvorby, nicméně pravdou je, že nejspíše všichni oceníme barevnou vzpruhu a trochu nové energie na své pomyslné barevné palety – a do svých domovů.
TIP: Viva Magenta skvěle vyniká vedle barvy dřeva a často bývá využívána jako designérská +1 ke konferenčním stolkům. Dřevěná deska a barevný doplněk? Ideální dvojice!

Viva Magenta je dominantní, silná barva. Doplňky v této barvě se náramně hodí třeba k sofa z kůže v barvě koňaku, ale také k pohovkám, kobercům a dekoracím v jiných závaznějších barvách. Nemějte z ní strach, ale vězte, že rozhodně přitahuje pozornost a je velmi intenzivní. Můžete zvolit výmalbu jedné ze stěn tóny Viva Magenty, můžete se rozhodnout pro karmínové obrazy či vintage plakáty a dokonale vynikne na sametových površích. Není problém ji kombinovat ani s dalšími výraznými barvami – sytě modrá, lahvově zelená, žlutá. Jen se vyhněte efektu cirkusu, není-li to váš záměr a pamatujte, že je výrazná i na těch nejmenších plochách. Při plánování interiéru si vztah s ní promyslete: Bude to vášnivý milostný poměr, nebo to bude jen něžný polibek na čelo?

Jedno je pro nadcházející rok jasné: Ať žije Viva Magenta, ať žijí barvy!

CARELLI TIP: Líbí se vám barva Viva Magenta? Nezapomeňte, že přizpůsobení nábytku na míru je vaše parketa. Tak, jak vidíte nábytek v katalozích, je jen prototypní verze. Většinu nábytku zvládneme přizpůsobit rozměry, materiály, ale i barvou. 

A jaká bude Pantone barva roku 2024?