Offcanvas top

Taj Mahal Palace Hotel

Taj Mahal Palace Hotel v Bombaji je vlajkovou lodí a tradičním centrem celé sítě Taj Hotels Resorts and Palaces. Během své historie hostil mnoho slavných tváří a i jeho tvář byla několikrát pozměněna. Budova se skládá ze dvou částí, paláce a věže, které jsou postavené v jiné době a v odlišných architektonických stylech. Zásadní je i umístění hotelu, stojí totiž přímo vedle tzv. Brány Indie. Obrovská brána z čediče a železobetonu v indo-saracénském stylu na břehu moře byla dostavěna mnohem později než hotel, v roce 1924. Postavili ji na počest návštěvy britského krále Jiřího V.

clanek-tajmahal1

 

Samotný hotel založil v roce 1903 Jamsetji Tata – významný indický podnikatel a podporovatel industrializace začátku století. Narodil se do zoroastriánské rodiny a v dospělosti založil obchodní skupinu Tata group, která zakládala také ocelové hutě, hydroelektrárny, nebo vědecký institut. Jamsetji je dodnes nazýván otcem indického průmyslu. Ke stavbě hotelu Taj Mahal Palace jej pravděpodobně inspiroval editor novin Times of India, který si přál vidět hotel, který by byl hodný Bombaje. Jamsetji Tata se této výzvy zhostil; a postaven byl tehdy pouze původní palác, který navrhovali indičtí architekti. Nové křídlo, nazvané Taj Mahal Tower, bylo postaveno až v roce 1973 ve stylu aktuálním své době. Mezitím si již hotel prošel slavnými i méně slavnými historickými okamžiky. Například během první světové války by se zde rozhodně žádný solventní host neubytoval, protože se proměnil v nemocnici o 600 lůžkách. V současnosti však hotel znovu žije leskem dokonalých služeb a jeho vedení věří ve vysokou úroveň příjemné nostalgické elegance, bohaté historie a moderního vybavení. Nabízí 560 hotelových pokojů a 44 luxusních apartmá včetně komorníků.

Exteriér již na první pohled odkazuje i indo-saracénskému architektonickému stylu a jeho autory jsou dva indičtí architekti Vaidya a Mirza. Již v době svého otevření se hotel pyšnil nejen zavedenou elektřinou, ale světovým se stal i díky americkým ventilátorům, německým výtahům, tureckým lázním a britským komorníkům. Později se hotelový bar stal prvním licencovaným barem ve velkoměstě a prvenství si drží také první indická diskotéka, „The Blow Up“.

Interiér hotelu nese prvky viktoriánského koloniálního stylu a orientálních motivů a prvků. Velmi zajímavé jsou místní kvalitní koberce a z designového pohledu jsou pokoje a apartmány zajímavé také svým využitím vznešených materiálů: Mramorové konferenční stolky, velkorysé koupelny s orientální mozaikou, typické indické vzory a kvalitní látky používané pro dekorování pokojů. Neuvěřitelně působivé je i „plovoucí schodiště“ s dřevěným zábradlím ve foyer hotelu.

V roce 2008 se hotel stal terčem teroristického útoku, za kterým stála skupina Lashkar-e-Taiba a její motivy související s připojením Kašmíru k Pákistánu (spojována bývá rovněž s islámským radikalismem). Neštěstí si vyžádalo lidské životy i rozsáhlé rekonstrukce, nicméně po jeho znovuotevření se zde záhy ubytovala Hillary Clinton, která tímto gestem měla dát najevo solidaritu s oběťmi útoku. O rok později se zde ubytoval i americký prezident Barrack Obama. Na terase hotelu měl proslov, ve kterém zaznělo: „Taj byl a je symbolem síly a nezdolnosti indického lidu”.

clanek-tajmahal2