Offcanvas top

Bunkry jako podzemní paláce

O luxusních hotelích a apartmánech píšeme rádi. Dnes ale přinášíme článek tak trochu o luxusu naruby. Jsou lidé, kteří se s nedostatkem komfortu nesmíří ani v nečekaných situacích, například když padají nukleární bomby. Poměrně zajímavým a novým trendem ve stavebnictví se staly protiatomové kryty. Ty dnešní ale nevypadají jako betonové bunkry, jaké se od dob komunismu ukrývají pod českými městy. V moderním úkrytu před bombardováním se má člověk cítit, jako by žil v přepychové vile. Jediný rozdíl je v tom, že se nachází až 300 metrů pod zemí.

bunkr

Podobné bunkry se stavěly už v minulém století, téměř výhradně šlo ale o vládní projekty. Například pod povrchem Západní Virginie byl v roce 1962 vytvořen ohromný komplex, který měl v případě války chránit celý americký Kongres včetně 600 zaměstnanců po dobu 45 dní. Právě ve Spojených státech je i v současnosti po luxusních krytech největší poptávka. Pár soukromých bunkrů vzniklo v amerických pouštích už během studené války a po tragickém 11. září přišla nová vlna zájmu po přístřeší pro případ apokalypsy. Poptávky se chopily soukromé firmy a ta dodnes stoupá.

V Mohavské poušti v Kalifornii stojí malý přístřešek, ve kterém se ukrývá vchod do obrovského bunkru Terra Vivos, který je v soukromých rukách. Za 50 tisíc dolarů si můžete koupit podíl a jako spoluvlastník si zajistit jedno ze 135 míst v podzemním hotelu. Život v něm přirovnává první majitel a otec myšlenky Robert Vicino k plavbě na zaoceánské lodi, která však vydrží náraz 50megatunové pumy. Pokud nechcete v případě apokalypsy za záchranou cestovat až do USA, společnost Vivos nedávno postavila luxusní sídlo i v Německu. Vchod se nachází nedaleko vesničky Rothenstein a uvnitř se ukrývá komplex apartmánů v hodnotě 40 miliónů dolarů. V každém apartmánu se může ubytovat celá rodina a některé z nich nabízejí takové výdobytky, jako je nástěnné akvárium v ložnici. Kromě ubytovacích prostor se uvnitř nachází i kinosál nebo místnosti s kulečníkem a pokerovými stoly. Pod zemí je připravena helikoptéra nebo železnice, pokud byste na zemském povrchu měli něco neodkladného. Zatím není známo, na kolik vás místo v tomto paláci ukrytém ve skále vyjde. V případě katastrofy mají mít však přednost zdatní a inteligentní jedinci, kteří budou schopni zachránit lidskou rasu.

Vivos-Shelter

              

Trochu jiný byznys plán má firma Rising S, která staví svým zájemcům kryty na míru. Pracují na bunkrech mnoha velikostí a podob, ten nejmenší má rozměr jen 3x6 metrů a lze ho pořídit za přibližně 45 tisíc dolarů. Stejná společnost však postavila i kryt v americkém Coloradu za více než 8 miliónů amerických dolarů. Kromě 22 pokojů uvnitř nechybí ani basketbalové hřiště, posilovna nebo hangár pro dvě letadla.

Možná si řeknete, že utrácet astronomické částky a něco takového mohou jen zámožní konspirační teoretici, jenže, co kdyby? Odpočívat v designovém křesle vlastního přepychového apartmánu a popíjet Dom Pérignon je rozhodně lepší vyhlídka, než se tísnit s ostatními v provizorním bunkru, nebo se snažit přežít v radioaktivní pustině.