Offcanvas top

Jak se dělá luxusní nábytek? Gamma – kůže po italsku

clanek - Gamma

 Vše začalo přátelstvím mezi Gabrielem Ghettim a Carlou Botti, kteří sdíleli prostou, ale silnou vášeň pro výrobu a design nábytku. Oba zakladatelé a nynější majitelé společnosti Gamma odvedli svůj kus práce: Carla Botti přispěla svými úspěchy v administrativě a managementu k proměně dílny z malého města ve firmu s designovým nábytkem, která dnes exportuje do 64 zemí světa. Gabriel Ghetti vyrostl v brašnářské dílně svého otce. Už v dětství tak získal cit pro práci s kůží a smysl pro detail, který je nezbytný, jak při výrobě kožených tašek a peněženek, tak i v nábytkářství. Match made in heaven, dalo by se říci.

Luxusní kožené sedací soupravy

O událostmi nabité historii této společnosti se více můžete dočíst zde. Zajímavostí nicméně je, že po celou dobu svého fungování Gamma odmítala přesunout svou výrobu mimo krásné historické městečko Forlì. Tomuto kroku vděčíme za to, že se ve firmě udržela tradice italského designu a kvality ruční práce, což je naprosto klíčové. Jak zmiňuje například ředitelka prestižního veletrhu Salone del Mobile, Maria Porro, existuje přímá souvislost mezi výsadním postavením italského nábytku na světovém trhu a tradičními technikami, které jsou pro jeho výrobu využívány. Dopřát si domů koženou sedačku Gamma, nebo si objednat první koženkový gauč on-line jsou dva světy vzdálené stovky světelných let.

Pokud bychom měli vyzdvihnout jen jednu věc, které si všichni zákazníci společnosti Gamma zvláště cení, je to ruční práce a zejména práce s kvalitní kůží. Na té Gamma stojí a zůstává středobodem celé společnosti a jejího úspěchu. Ruce, smysly a zkušenosti jsou nenahraditelnými nástroji každého řemeslníka a nejsou ničím nahraditelné. Jsme si jisti, že tato společnost se nestrachuje o nahrazení lidské práce stroji, protože její přidaná hodnota netkví v kvantitě, ani ve spotřebitelsky rychlém konkurenčním boji. Slovy Henryho Forda, „kvalita znamená dělat věci dobře, i když se nikdo nedívá“. Jsou činnosti, které dokáží pouze naše prsty a dlaně vykonávat nejlépe. A mezi ně dozajista patří soubor řemesel, které jsou třeba, aby vzniklo každé jedno z křesel či kožených sedacích souprav z věhlasné dílny Gamma.

Není to jen pečlivá souhra šikovných rukou, co činí Gamma Arredamenti jedním z lídrů světových trhů (a opravdu, vedení Gammy učinilo po dlouhých letech rozhodnutí mít další sídlo v USA a rychle se stala na americké trhu velmi úspěšnou). Gamma si zakládá na prvotřídním designu. Ale jaký vlastně prvotřídní design je? Respektuje trendy, ale zároveň je udává. Společným jmenovatelem je vzhled, který zaujme, ale nikdy není na úkor komfortu. Zachovává si nadčasové prvky, ale neusíná na vavřínech a přichází s kůží na trh v podobě nových modelů. Nemá strach představit vlastní pojetí, ale dbá na to, aby si držel vysoký standard.

Jedině tak může naplnit potřeby zákazníků, kteří si přejí investovat do designového nábytku, který vydrží jejich intenzivní relaxaci a dlouhé roky používání.