Offcanvas top

České zámky a jejich skryté interiéry

Po České republice je rozeset bezpočet zámků a zámečků. Jsou postaveny ve všech možných slozích a stylech. To, co vidíme a obdivujeme zvenčí, bývá však jen zlomek toho, co je k vidění v útrobách zámků. Právě tam se nachází honosné interiéry minulých věků. Podle nich si vytváříme obrázek toho, jak zde lidé žili a jaký byl jejich vkus. Móda a vkus se však, jak známo, opakují, a tak se některým zámeckým nábytkem rádi inspirujeme dodnes.

                Historie zámeckých staveb se na území Čech a Moravy začala psát počátkem novověku. Díky vynálezu palných zbraní ztrácela význam výstavba mohutných hradních opevnění a sídelní místa aristokracie a královských rodů již nepotřebovala masivní kamenné zdi. Namísto hradů sloužících k obraně si šlechta začala stavět zámky, jejichž hlavní úlohou bylo reprezentovat a poskytovat přepych. Tomu odpovídá i jejich vnitřní vybavení.

                Pokud je řeč o českých zámcích, na prvním místě by měl stát ten nejznámější - Český Krumlov. Stejně jako u mnoha dalších zámků se jeho pokoje liší jeden od druhého a cesta po zámku tak zároveň mapuje vývoj jeho interiéru. V několika přijímacích a hodovních pokojích se můžeme seznámit se skromnou renesanční výzdobou. Ložnice knížete Josefa Schwarzenberga, jíž vévodí postel s nebesy, byla vytvořena ve stylu rokoka. Mezi běžnými stoly, postelemi a židlemi v různých slozích se ale najdou i kuriózní kousky nábytku. Například v kuřáckém salónku stojí vyřezávaný stolek určený pouze pro ukládání dýmek a tabáku.
V jižních Čechách se nachází i druhý nejnavštěvovanější český zámek, který ve svém nitru skrývá neméně vzácné kusy nábytku, Hluboká nad Vltavou. Nejznámějším z nich je nádherný barokní sekretář středoevropského původu, jehož nohy mají podobu delfínů. Dokonce byl zvěčněn klasikem rakouské literatury Adalbertem Stifterem v románu Pozdní léto.

clanek - zamky 1

                Zvláštní postavení mezi českými zámky má jistě i moravská Lednice. Svou současnou vnější i vnitřní podobu totiž získala v době vrcholného romantismu. Důležitým znakem romantismu je vracení se ke starším slohům. V tomto případě se architektura podobá anglické tudorovské gotice. Avšak zároveň v sobě skrývá i tehdy oblíbenou inspiraci dálnou exotikou. V okolí zámku se proto nachází minaret či skleník s tropickými květinami. V interiérech narazíme na velmi zajímavé pokoje kombinující evropské a orientální prvky. Všechny vynikají skvělými ukázkami řezbářské práce. Ta je vidět například na schodišti v letní jídelně, které je celé vyřezáno z jednoho stromu. Velmi originální kusy nábytku se nacházejí například v čínském salonku nebo loveckém salónu s africkými trofejemi. Mezi vystavenými hlavami zvířat se nachází dokonce i kozoroh a jednorožec.

                Bylo by hříchem nezmínit se alespoň o jedné stavbě z matičky Prahy. Vzpomeňme například Trojský zámek, který se řadí mezi nejkrásnější barokní budovy u nás. Nejznámější je pro svou zahradu, interiérové fresky a sochy. Uvnitř se ale nachází mnoho dalších krás typických pro období baroka. Zvykem bylo používat ty nejluxusnější materiály, a tak se i do designu obyčejných židlí zařadilo zlacení nebo čalounění brokátem a sametem. Židle a křesla mají rovněž perfektně vysoustružené křivky a vysoká opěradla. Pokud se půjdeme podívat do Troji na barokní nábytek, může nám připadat trochu kýčovitý, ale pravdou zůstává, že se ve své době jednalo o bezmezný luxus.

                Zámků lze na českém území navštívit ještě mnoho. V téměř každém se nachází nějaký originální, zajímavý kus nábytku z některé historické epochy. Zámky se od sebe mohou lišit - jak slohem, tak funkcí. Kromě sídelních zámků různých šlechtických rodů najdeme na našem území i letohrádky, například pražskou Hvězdu, nebo lovecké zámečky, jakým je třeba hlubocká Ohrada. Právě i účel stavby ovlivňuje vybavení interiéru. Ve výsledku je tak každé nitro zámku designovým unikátem.

clanek - zamky 2